Waar moet u opletten?

Honden zijn dieren die over het algemeen graag bij hun baasjes zijn en het niet zo fijn vinden om alleen te zijn. Ook zijn ze afhankelijk wat betreft het uitlaten, eten en drinken. Het komt dus regelmatig voor dat u uw hond meeneemt als u op pad gaat. Nederland kent vele wetten, maar over een hond in de auto bestaan geen duidelijke regels. In het buitenland is dit een ander verhaal en heeft u u te houden aan duidelijke voorschriften.

DE REGELS IN ANDERE LANDEN

Als u met eigen vervoer naar het buitenland gaat, doet u er altijd goed aan om u te verdiepen in de verkeersregels aldaar. Veel mensen nemen hun hond mee op vakantie, maar ook bij een dagje uit over de grens dient u rekening te houden met de wetgeving. In Duitsland bijvoorbeeld is het verplicht dat uw hond met een veiligheidsgordel vastzit. In Italië geldt dat u nooit meer dan één hond mag vervoeren zonder reisbench, meerdere honden moeten altijd in een bench tijdens de reis.

Over het algemeen geldt in vele Europese landen dat u als bestuurder verplicht bent om voor een veilige situatie te zorgen. Er mag geen losse lading aanwezig zijn. Ook het gedrag van honden kan voor afleiding zorgen, honden worden soms zenuwachtig van een autorit of juist heel opgewonden en vrolijk. Dit kan zorgen voor onvoorspelbaar gedrag en daarmee gevaarlijke situaties.

VEILIGHEID BOVEN ALLES

Bij een aanrijding is een hond zeer kwetsbaar als hij los in de auto zit. Het lichaamsgewicht wordt al 25 maal zo groot bij een aanrijding met 50km/h. De impact van een relatief lichte botsing heeft dus al grote gevolgen voor je hond. Bovendien wordt het een ongeleid projectiel en dat is ook gevaarlijk voor andere inzittenden. Dat Nederland geen wetten kent voor het vervoer van een hond, wil niet zeggen dat u niet aansprakelijk gesteld kan worden als er iets mis gaat. Met een reiskennel, hondenrek of hondentuigje kiest u dus voor de veiligste optie; voor uw huisdier, voor uzelf, medereizigers en andere weggebruikers.

MAAK EEN AFSPRAAK