Als je met eigen vervoer naar het buitenland gaat, doe je je er altijd goed aan om je te verdiepen in de verkeersregels aldaar. Veel mensen nemen hun hond mee op vakantie, maar ook bij een dagje uit over de grens dien je rekening te houden met de wetgeving. In Duitsland bijvoorbeeld is het verplicht dat je hond met een veiligheidsgordel vastzit. In Italië geldt dat je nooit meer dan één hond mag vervoeren zonder reisbench, meerdere honden moeten altijd in een bench tijdens de reis.
Over het algemeen geldt in vele Europese landen dat je als bestuurder verplicht bent om voor een veilige situatie te zorgen. Er mag geen losse lading aanwezig zijn. Ook het gedrag van honden kan voor afleiding zorgen, honden worden soms zenuwachtig van een autorit of juist heel opgewonden en vrolijk. Dit kan zorgen voor onvoorspelbaar gedrag en daarmee gevaarlijke situaties.
Bij een aanrijding is een hond zeer kwetsbaar als hij los in de auto zit. Het lichaamsgewicht wordt al 25 maal zo groot bij een aanrijding met 50km/h. De impact van een relatief lichte botsing heeft dus al grote gevolgen voor je hond. Bovendien wordt het een ongeleid projectiel en dat is ook gevaarlijk voor andere inzittenden. Dat Nederland geen wetten kent voor het vervoer van een hond, wil niet zeggen dat je niet aansprakelijk gesteld kan worden als er iets mis gaat. Met een reiskennel, hondenrek of hondentuigje kies je dus voor de veiligste optie; voor je huisdier, voor jezelf, medereizigers en andere weggebruikers.