TIPS VOOR KIDS

Herkent u het; na de eerste 20 km van de 800 km lange reis naar de vakantiebestemming hoort u vanaf de achterbank: “Zijn we er al bijna?” Zuchtend denkt u aan de tijd dat een roadtrip nog iets was om naar uit te kijken. Van de andere kant…het is ook niet niks zo’n lange autorit. We hebben enkele praktische tips voor een lange reis naar familie aan de andere kant van het land of voor de autorit naar jullie vakantiebestemming.

GA GOED VOORBEREID OP REIS

Een vakantie naar het buitenland vraagt om een goede voorbereiding voor onderweg. Het is immers niet altijd eenvoudig om even iets uit de (overvolle) achterbak te pakken. Zorg dat de kinderen een fijne plek hebben,
waar ze alles voor handen hebben:

  • Een vakkenzak aan de achterkant van de voorstoelen geeft de kinderen de ruimte om hun eigen spulletjes op te bergen, denk aan een knuffel, tekenspullen en boeken.
  • Zorg dat de kinderen makkelijk bij hun drinken kunnen. Voor de kleintjes is een flesje of een tuitbeker handig en grotere kinderen kunnen een pet-fles of een stevige plastic fles bij de hand houden.
  • Heb genoeg eten bij de hand. Een lange reis zorgt dat u snel zin hebt om te snoepen. U kunt voor wat snoepgoed zorgen en dat aanvullen met gezonde snacks, zoals worteltjes en tomaatjes. Een goed gelegde boterham is natuurlijk ook altijd lekker en het vult prima.

WAGENZIEKTE

Misselijkheid is altijd vervelend. Er zijn verschillende dingen die wagenziekte tegengaan, zoals:

  • Niet lezen tijdens de rit.
  • Voorin zitten.
  • Een watje in het oor dat tegengesteld is aan de veelgebruikte hand. (Dus linkeroor voor rechtshandigen.)
  • Een kauwgom of pepermuntje.
  • Tabletjes tegen wagenziekte zijn vaak heel effectief. Ze zijn vrij verkrijgbaar bij iedere drogist.

Als de misselijkheid ondanks de voorzorgmaatregelen toch toetreedt, stop dan geregeld. Wat frisse lucht doet goed. En zorg voor de zekerheid ook voor een stevige plastic tas op de achterbank, mocht het mis gaan.

WAT ZULLEN WE DOE-HOEN?

Weet u het nog van vroeger, op vakantie naar Zuid-Frankrijk met uw ouders…Wat deed u toen in de auto? Vandaag de dag hebben we de beeldschermen, wat ervoor zorgt dat kinderen iets te doen hebben, maar we kunnen ons zo voorstellen dat u een aantal uur kijken wat veel vindt. Vroeger bedachten we spelletjes; gele auto’s tellen, Nederlandse nummerborden spotten, wie de meeste letters van zijn naam kan vinden op nummerborden. Kinderen zijn van nature creatief en vindingrijk, stimuleer dit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze allemaal een leuke opschrijfboekje en een pen hebben. Voor kleinere kinderen kunt u kleuren oefenen of tellen.

LEZEN EN LUISTEREN

Als uw kind geen last heeft van wagenziekte zijn boeken en tijdschriften heel leuk. U kunt als cadeautje een leuke vakantieboek geven, deze zijn vaak in verschillende uitvoeringen te vinden in de tijdschriftenwinkel of boekhandel. In de zomervakantie hanteert de bieb langere uitleenperiodes voor boeken en luisterboeken. Zeker het laatste kan heerlijk zijn voor een kind; samen luisteren of met een koptelefoon. En natuurlijk zijn liedjes luisteren en meezingen ook altijd leuk. Wissel wat af, zodat iedereen wat te kiezen heeft.

ACTIEVE RUST

Op tijd even rusten is belangrijk voor de chauffeur. De kinderen kunnen dit moment beter pakken om even lekker druk te doen. Laat het lijf maar bewegen. Bedenk wat leuke oefeningen of zorg dat je een bal bij de hand hebt. Als de spieren even goed gestrekt zijn, dan houden de kinderen een lange reis beter vol.