REMSCHIJVEN VERVANGEN

Goed functionerende remmen zijn noodzakelijk om veilig de weg op te kunnen. Als je het rempedaal intrapt, drukken de remblokken tegen de remschijven, deze wrijving zorgt voor remkracht. Omdat die wrijving zo intens is, moet je naast de remblokken ook af en toe de remschijven laten vervangen. Dit is een specialistische klus en deze kan je het beste door de vakman laten uitvoeren.

HOE HERKEN JE VERSLETEN REMSCHIJVEN

Als de schijven verslijten dan wordt het materiaal dunner en zullen ze sneller krom trekken. Dit kun je zien, maar je gaat natuurlijk niet iedere week onder de auto liggen om de dikte van de remschijven op te meten. Wisselende remkracht of trillingen tijdens het remmen kunnen duiden op slijtage. Let ook op je eigen rijstijl. Ook een assertieve rijstijl waarbij veel vaart wordt gemaakt en hard wordt afgeremd, in plaats van tijdig snelheid terugnemen, zorgen ervoor dat de remschijven eerder vervangen moeten worden.

 

Er zijn massieve en geventileerde remschijven. De massieve variant werd vooral vroeger veel gebruikt, bij kleine, lichte auto’s waarbij minder remvermogen noodzakelijk is. De geventileerde schijven voeren de warmte beter af, waardoor ze minder snel oververhit raken en dus minder snel slijten. Vooral op de vooras wordt deze laatste variant veel toegepast.

REMSCHIJVEN CONTROLEREN

Het is niet altijd even eenvoudig om de remschijven zelf te controleren. Een vluchtig blik wil nog wel, maar je moet de wielen demonteren wil je ze echt goed kunnen inspecteren. Tijdens de APK of het onderhoud van de auto worden je remschijven door een professional visueel geïnspecteerd. Bij twijfel over de dikte van de remschijf wordt deze gemeten en vergeleken met de voorgeschreven minimale dikte vanuite de fabrikant. Heb je zelf het idee dat er sprake is van slijtage, meld dit dan sowieso bij je garage, ook als het nog geen tijd is voor de onderhoudsbeurt of keuring. Ben ook alert op roestvorming, zeker als de auto altijd buiten staat.

VAKMENSEN VOOR JE VEILIGHEID

Waar wat kleiner onderhoud door handige mensen soms zelf opgepakt kan worden, is dat bij het vervangen van remschijven niet aan te raden. Het vervangen zelf is al een aardige klus, waarbij een hefbrug en de juiste gereedschappen geen overbodige luxe zijn. Het echte specialisme zit hem in de afstelling.

Remschuiven moeten altijd zowel links als rechts gelijktijdig vervangen worden. Als dit niet gebeurt, dan krijg je afwijkingen in het
remmen, met alle gevaren van dien. Twijfel je of je remschijven nog goed zijn? Kom eens langs bij Nabuurs onze vakmensen helpen je graag

MAAK EEN AFSPRAAK