We hebben een zeer warme zomer gehad en het KNMI verwacht dat we hier de komende jaren vaker mee te maken krijgen. Tijd voor enkele relevante tips voor een lekker koele auto. Aan het strand of op het terras is het namelijk heel prettig, die hogere temperaturen, maar in de auto is het soms flink afzien. Bovendien kan de hitte voor onveilige situaties in het verkeer zorgen.

1. GEBRUIK VAN DE AIRCO

Airco brengt verkoeling, maar is niet altijd de beste oplossing. Als je een hele hete auto instapt, dan wil je niet wachten totdat de airco zijn werk doet. De temperatuur in de auto kan oplopen tot wel 60 graden. Zorg dat je eerste de ramen openzet om de hete lucht uit de auto te laten ontsnappen en er iets koelere lucht voor in de plaats te laten komen. Bij een korte rit adviseren we de airco niet te gebruiken, maar enkel met open ramen te rijden. Het beste kan je de ramen schuin tegenover elkaar openzetten, dus bijvoorbeeld linksvoor en rechtsachter.

2. AIRCO BIJVULLEN EN CONTROLEREN

Zorg dat je airco eens in de vier jaar of eerder wordt bijgevuld. Een regelmatige controle voorkomt dat onderdelen vastlopen en je airco het begeeft net als het kwik boven de 30 graden komt. Doe de Airco Check!

3. ZONNESCHERM VOOR DE AUTO

De voor- en achterruit van een auto werken als een vergrootglas. Wanneer de auto geparkeerd is, wordt de zonkracht versterkt en de hitte in de auto is niet om uit te houden. Zonwerende folie houdt een groot deel van de warmte uit de auto. Er zijn speciale zonneschermen te koop voor de autoruiten.

Heb je kinderen of zitten er vaak andere mensen achterin de auto, dan is een zonwerend schermpje op het zijraam wel heel prettig. Deze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar en ze zijn eenvoudig te bevestigen en te verwijderen. Voor kinderen bestaan er varianten met populaire cartoonfiguren.

4. GEEN KOELE AUTO, MAAR WEL KOELE INZITTENDEN

Je doet wat je kunt doen om de temperatuur in je auto aangenaam te krijgen, maar als je geen airco hebt of als deze nog niet genoeg op gang is gekomen, rijd je gewoon in een oven op wielen. Het is belangrijk om dan bij jezelf voor verkoeling te zorgen. Neem altijd genoeg water mee, ook heel belangrijk als je onverhoopt stil komt te staan. Ga je een flinke reis maken, bijvoorbeeld naar je vakantiebestemming, zorg dan voor luchtige kleding. Katoen en linnen zijn stoffen die goed ventileren. Bevroren flesjes water geven wat verkoeling als het echt te warm wordt.

5. ONDERHOUDSBEURT

In de warme zomer vertrekken veel mensen naar een vakantiebestemming in binnen-of buitenland of ze gaan een dagje naar een stad of pretpark. Hoge temperaturen en files zorgen dat je auto het flink te verduren heeft. Een onderhoudsbeurt in de lente kan geen kwaad; de airco en de bandenspanning controleren en natuurlijk ook je remmen. Zo maak je de kans op pech een stuk kleiner.

Bij Auto Nabuurs plan je eenvoudig online een onderhoudsbeurt in.

 

PLAN AFSPRAAK