GEBRUIK VAN SMARTPHONES IN HET VERKEER

Wij Nederlanders gebruiken de telefoon nog veel te veel onderweg. 50% van de bestuurders gebruikt de smartphone voor navigatie. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om deze dan van tevoren in stellen en niet tijdens het rijden. 99% van de Nederlanders vindt het onverstandig om de smartphone in de auto te gebruiken om mail te checken, appjes te sturen of om social media te bekijken. Toch wil 1 van de 8 Nederlanders nog wel eens een berichtje sturen tijdens het rijden en maar liefst 1 op de 4 vindt het normaal om een berichtje te lezen. Onder de jongeren is dit aantal zelfs nog hoger, blijkt uit onderzoek van het CBS. Wanneer je je telefoon gebruikt voor andere zaken dan navigatie dan is de kans op een ongeval is 6 keer groter.

FIETSVERKEER EN SMARTPHONES

Niet alleen autobestuurders maken gebruik van hun telefoon terwijl ze aan het rijden zijn. Het gebruik van smartphones tijdens het fietsen neemt alleen maar toe. Dit leidt vaak tot onveilige situaties. Fietsers letten minder goed op als ze met de telefoon in de hand of aan hun oor fietsen. Zorg dat je, als je in de auto rijdt, de fietsers goed in de gaten houdt, het zou zo maar kunnen dat ze zelf wat minder opletten omdat ze afgeleid zijn door hun telefoon. Zelfs bij voetgangers kan het telefoongebruik voor afleiding zorgen en daarmee gevaarlijk gedrag in de hand werken.

SMARTPHONEGEBRUIK OP WEG NAAR HET VAKANTIEADRES

Waar de bijrijder vroeger altijd met een kaart op schoot zat, heeft de smartphone die rol overgenomen. Dat is heel prettig, de navigatiesoftware is steeds nauwkeuriger en brengt je zelfs in afgelegen gebieden netjes naar de plaats van bestemming. Zorg dat je voordat je vertrekt de route goed hebt ingesteld. Moet je toch iets veranderen in de route, stop dan bij een tankstation of op een parkeerstrook om de instellingen te wijzigen. Of schakel toch nog even de hulp van je bijrijder in. Houd er ook rekening mee dat er in het buitenland vaak nog hogere boetes staan op het gebruik van smartphones in het verkeer. En een ongeluk veroorzaken omdat je bent afgeleid wil je nooit, maar zeker niet in een ander land waar je met een mogelijk strenger rechtssysteem te maken hebt.

Gebruik een goede houder voor je smartphone, zodat je je handen onderweg niet nodig hebt voor die telefoon. Zet de meldingen op inkomende berichten uit, zodat je tijdens het autorijden niet in de verleiding komt. Een applicatie als de SafeDrivePod deblokkeert alle tekstfuncties tijdens het rijden. Je hebt nog wel de mogelijkheid om te navigeren en handsfree te bellen. Misschien een goede oplossing als je toch snel verleid wordt om even iets te checken of te versturen.

Wij wensen je een hele fijne vakantie en vooral ook veel veiligheid onderweg.