EEN ZWAKKE OF LEGE ACCU

Wanneer deze bijna of helemaal leeg is, kan hij geen power geven aan de bobine, die de startmotor op gang helpt. Dit is duidelijk te herkennen aan het tikkende geluid wanneer je de sleutel omdraait in het startslot. Soms doet de verlichting op het dashboard het nog wel, want deze heeft aanzienlijk minder stroom nodig dan de bobine. Het kan ook dat niks het meer doet.

Een accu wordt opgeladen tijdens het rijden; als de motor gaat draaien wordt de dynamo in werking gezet en die zorgt ervoor dat deze wordt bijgeladen. Een accu kan leegraken door slijtage en soms door een technisch mankement. Bekend verschijnsel is het leegraken van een accu als de auto niet goed wil starten. Je blijft het proberen, maar door je verwoede pogingen put je deze uit en kom je helemaal niet vooruit. Helaas vergeten veel mensen ook eens om de verlichting uit te zetten als de auto stil staat. Dit onttrekt stroom en als je weer in je auto gaat zitten en wilt starten, merk je dat er niks gebeurt. Een zwakke accu gaat vaak definitief kapot bij een enorme daling van de temperatuur, zoals bijvoorbeeld de eerste nachtvorst.

WAT DOE JE BIJ EEN (BIJNA) LEGE ACCU?

Het eerste wat je doet is de startkabels tevoorschijn halen. Gebruik een tweede auto, van jezelf, van een collega of van de buren. Als hij genoeg stroom bevat om de auto te starten, rijd dan een tijdje rustig met de auto, zodat de dynamo de accu weer op kan laden. Is er geen andere auto of startkabel voor handen, vraag dan of iemand de auto even aan kan duwen. Zet de auto in de tweede versnelling en laat de koppeling tijdens het aanduwen langzaam opkomen.

Veel mensen hebben een accu-oplader, in een nacht is deze opgeladen en doet hij zijn werk weer. Als je er zelf geen hebt, is er wellicht een te leen. Ben je zelf niet zo handig, ga dan niet aan de slag met het verwijderen, maar laat dit bij de garage doen. Mocht de accu toch weer snel leegraken, dan is deze waarschijnlijk versleten. De handige autobezitter kan zelf een nieuwe monteren, maar je garage kan dit voor je doen. Daar weten ze ook precies welke er voor jouw auto nodig is.
Bij Nabuurs helpen wij je graag. Maak eenvoudig online een afspraak voor het verwisselen, een andere reparatie of onderhoud.

MEER INFORMATIE