TIJDEN VERANDEREN

Vroeger was het allemaal net iets anders, dan kwam je er geregeld mee weg als je een boete uit het buitenland niet betaalde. Inmiddels mogen opsporingsinstanties binnen de Europese Unie kenteken- en persoonsgegevens uitwisselen, dus de kans is vrij groot dat de bekeuring ook daadwerkelijk thuis op de deurmat belandt. Als je de boete vervolgens niet betaalt krijg je een eerste en daarna een tweede aanmaning. Daarna wordt het Centraal Justitieel Incassobureau ingeschakeld en komen er administratiekosten bij op. Blijft betaling uit, dan zijn ze genoodzaakt om een deurwaarder in te schakelen. Betaal de boete dus direct, dan ben je er vanaf.

HOE BETAAL IK MIJN BUITENLANDSE VERKEERSBOETE?

In sommige landen moet je meteen betalen als je staande wordt gehouden door de politie. Je betaalt dan officieel niet de boete, maar een waarborgsom. Meestal komt dit bedrag overeen met de som van de bekeuring en hoef je na verrekening dus niks meer bij te betalen. Vraag wel altijd om een betaalbewijs. Als je de buitenlandse bekeuring thuis gestuurd krijgt, dan staat op de post aangegeven waar je het geld naar moet overmaken. Meestal moet je dus een internationale overboeking doen, waarbij je IBAN en BIC/SWIFT gegevens nodig hebt van de instantie.

KAN IK OOK BEZWAAR MAKEN?

Natuurlijk kan je bezwaar maken, het is alleen soms iets ingewikkelder dan bezwaar maken tegen een bekeuring die je in Nederland hebt gekregen. As je de een boete uit het buitenland ontvangen hebt betaal je deze niet, maar neem je contact op met de instantie die de boete heeft opgelegd. Meestal vind je op de bekeuring een beschrijving van wat je moet doen en wie je moet benaderen om bezwaar aan te tekenen.

CRIMINELE NEPBEKEURINGEN

Zoals overal waar onduidelijkheid kan ontstaan, pikken criminelen graag een graantje mee. Controleer de bekeuring dus altijd goed. Was je daadwerkelijk aanwezig op de desbetreffende locatie op dat het tijdstip dat aangegeven staat? Wanneer de bekeuring per mail binnenkomt, moet je deze niet vertrouwen. Echte bekeuringen komen door de brievenbus.