DE BELANGRIJKSTE PUNTEN BIJ HET BELADEN VAN EN CARAVAN

Veel vuistegels voor het bepakken van de caravan zijn geen grote verrassing, toch is het goed ze even door te nemen:

  • Zorg dat de caravan niet meer druk op de trekhaak (kogeldruk) uitoefent dan voorgeschreven door de fabrikant.
  • Plaats zware voorwerpen zo dicht mogelijk bij de as, dus laag. Denk aan boeken, blikken met eten, pakken drinken. De crackers en sokken kunnen mooi in de bovenkastjes bewaard worden.
  • Zorg dat de watertank niet gevuld is.
  • Belaad de caravan tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto, dat is dus inclusief het gewicht van de bestuurder en passagiers.
  • Neem je twee fietsen mee en wil je deze aan de caravan bevestigen, plaats er dan één voor en één achter de caravan.
  • Zorg dat zware spullen vaststaan, zodat ze onderweg niet kunnen verschuiven.

RIJDEN MET ZORG

Je kunt de caravan nog zo goed beladen, zonder het juiste rijgedrag is het nog altijd onveilig. Ten eerste is het belangrijk dat de auto voldoende gewicht en trekkracht heeft om de caravan te vervoeren. De gewichtsverhouding geeft aan hoe zwaar de caravan is ten opzichte van de trekauto. Het is raadzaam om onder de 75% te blijven, dan blijft de auto de caravan beter de baas. De chauffeur zal mét caravan aandachtiger moeten rijden dan zonder caravan. De remweg neemt toe en het gevaar van slingeren is altijd aanwezig. Weet welke maximumsnelheden en andere regels er gelden op de wegen in de landen waar je op vakantie gaat.

STABILITEITSSYSTEEM

De meeste caravans zijn uitgerust met een stabilisator. Deze gaan uit van het principe dat het draaipunt bij de kogel extra weerstand moet hebben. De kogel wordt omklemd door materiaal dat weerstand geeft, waardoor het draaien moeizamer verloopt en de caravan zo minder snel gaat slingeren. Tot slot is het belangrijk de caravan goed te controleren voordat je ermee op vakantie gaat. Doet de elektra het nog goed, zodat alle verlichting op orde is? Zijn de banden vol genoeg en hebben ze genoeg profiel? Vind je het fijn om het even door een professional te laten keuren? Maak een afspraak met ons, wij zorgen dat je veilig op weg kunt.

MAAK EEN AFSPRAAK