ALS BASIS DRIE CIJFERS

De 3-cijferige identiteit is een essentieel onderdeel van de Peugeot merkidentiteit. Als vertegenwoordiging van de personenauto’s binnen het Peugeot-gamma, brengt dat een zeer duidelijk beeld van het merk. Het moet tevens de centrale waarden van kwaliteit, technologie en prestaties oproepen. Door het gebruik van cijfers is het eenvoudig uit te leggen aan klanten over de hele wereld. Het nummeringssysteem werkt daardoor als een teken van herkenning en maakt het gemakkelijk om onderscheid te maken tussen modellen in het Peugeot-gamma. Een centrale nul met een getal aan beide zijden, het is niet veranderd sinds de lancering van de 201 in 1929. In de eerste fase was de “0” op de grille tevens de locatie waar de krukas werd ingebracht om de motor te starten.

Drie items van informatie over het betreffende model:

  • Het eerste getal geeft de familie waartoe het voertuig behoort, oftewel zijn formaat in het gamma.
  • Het tweede cijfer is altijd een 0 en vormt de link tussen de familie en de generatie.
  • Het derde cijfer geeft het genereren van het model, oftewel hoe jong is het betreffende model.

INTRODUCTIE "00"

Vanaf deze eeuw zorgt de versnippering van de markt en de daaruit voortvloeiende behoefte aan een breder scala van producten voor problemen met het aloude systeem. Daarom heeft Peugeot in 2004 besloten haar naamgevingssysteem uit te breiden door een verdubbeling van de centrale “0”. De nieuwe modellen met een dubbele centrale “0” (oftewel “00”) vertegenwoordigt de Sports Utility Vehicles (SUV’s) en grotere gezinsauto’s binnen het Peugeot gamma. De eerste uitvoering met de “00” was de 1007. Leuk detail is dat dit in de Engelse taal oorspronkelijk werd uitgesproken als ‘ one-double-oh-seven’. Deze uitspraak werd veranderd in ‘ one-thousand-seven’ onder druk van de producenten van de James Bond-films. Actuele Peugeot modellen met de “00” zijn de Peugeot 2008, 3008 en 5008.

GETALLEN... EN SOMS LETTERS

De iconische Peugeot RCZ, geïntroduceerd in 2010, is het de eerste Peugeot waarbij het nummeringssysteem met een centrale of dubbele nul niet werd gebruikt. Dit ter illustratie van de nieuwe merkidentiteit die in 2010 werd aangenomen. Het gebruik van letters in plaats van cijfers wordt vanaf dat moment gebruikt voor de exclusieve modellen van Peugeot.

Ook zijn er nog modelvarianten die naast de nummeraanduiding een toevoeging van letters hebben. Dit wordt gedaan om specifieke carrosserievarianten van het betreffende model aan te duiden. Zo worden Coupé-Cabriolet varianten aangeduid met de toevoeging “CC”. De eerste variant was de 206 CC, later volgde modellen als 207 CC, 307 CC en 308 CC. De stationwagens van Peugeot worden aangeduid met SW sinds de Peugeot 307. Voorheen werden deze aangeduid als Break.

LAATSTE CIJFER BLIJFT “8”

In 2012 werd wederom een wijziging in het nummeringssysteem aangekondigd. Peugeot heeft besloten om het derde nummer, die de generatie van het model aangeeft, blijvend met het nummer “8” weer te geven. Het eerste nieuwe model Peugeot met dezelfde naam was de nieuwe Peugeot 308. Voor dit model bleef in plaats van te worden gelanceerd als de Peugeot 309 de naam 308 behouden.

MEER INFORMATIE