DOE DE VERKEERSBORDENQUIZ

Hoe lang heb jij je rijbewijs al op zak? Weet je nog precies wat alle verkeersborden betekenen? Twijfel je soms over de exacte betekenis? Er zijn vele verschillende verkeersborden en er komt er af en toe nog een bij. Soms is het lastig om bij te houden wat alles precies betekent. Toch is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn, voor je eigen verkeersveiligheid en die van anderen. Als je met eigen vervoer naar het buitenland gaat is het al helemaal belangrijk om te weten wat de borden betekenen. Je rijdt op wegen die je nog niet kent, in dorpen en steden waar je nog niet eerder geweest bent. Test je kennis met de verkeersbordenquiz.

EEN GOEDE OPFRISSER

Ook al zit je veel op weg en zie je veel verkeersborden, er zal er best nog eens een zijn waarvan je niet precies weet wat het betekent. Test je kennis en doe de verkeersbordenquiz. Wat is jouw score? Ben je tevreden of moet je toch weer even bijspijkeren?

Doe de verkeersborderquiz

WELKE VERKEERSBORDEN ZIJN ER?

Verkeersborden zijn in te delen in groepen. Het is goed deze groepen te herkennen, want dan kan je de verkeersborden sneller plaatsen, ook als je niet direct weet wat het betekent. In Nederland kennen we de volgende groepen:

1. ONDERBORDEN

Dit zijn borden die onder het belangrijkste verkeersbord staan. Onderborden zijn vaak wat kleiner van formaat en ze geven een toelichting op het andere verkeersbord. Denk aan een parkeerverbod dat enkel onder werktijden geldt. Het hoofdverkeersbord is een parkeerverbodsbord, het onderbord geeft de tijden weer.

2. MATRIXBORDEN

Matrixborden boven of naast de weg hebben dezelfde betekenis als gewone verkeersborden. Het matrixbord overruled een statisch verkeersbord wel. Als er dus op een matrixbord een lagere snelheid staat aangegeven dan op een verkeersbord, dan moet je het laagste maximum opvolgen. De snelheden op een matrixbord zijn dus geen adviessnelheden, maar daadwerkelijk snelheidslimieten.

3. ZONES

Een verkeersbord kan gemerkt zijn met een bordje “zone” erboven. Het verbod of gebod geldt dan de hele zone. Een bordje “einde zone” geeft vanzelfsprekend het einde van de zone aan.

VERKEERSBORDEN IN HET BUITENLAND

Er is veel uniformiteit tussen de verkeersborden in het buitenland en die in ons eigen land. Zeker als je in onze buurlanden rond rijdt, dan spreekt het meeste wel voor zich. Toch is het altijd verstandig om je even te verdiepen in de verkeersborden en verkeerregels voordat je afreist naar het land van je bestemming. Dit geldt natuurlijk ook als je per bus, trein of vliegtuig op vakantie gaat en ter plekke gebruik maakt van een huurauto, fiets of scooter.