HET VERSCHIL TUSSEN EEN GROTE EN KLEINE ONDERHOUDSBEURT AAN DE AUTO

Een auto onderhoudsbeurt voor de auto; als automobilist ontkom je er niet aan. Het is aan te raden om de auto periodiek te laten onderhouden om zo risico’s te verkleinen en te voorkomen dat je voor dure verrassingen komt te staan. Bovendien is preventief onderhoud goedkoper dan wanneer je een defect onderdeel moet laten vervangen. In dit blog leggen we uit wat een onderhoudsbeurt inhoudt, wat de termen grote en kleine beurt betekenen en wat de mogelijkheden voor uw eigen onderhoudsbeurt zijn.

DOE EEN PERIODIEKE ONDERHOUDSBEURT AAN DE AUTO

Om de auto in optimale conditie te houden is het zaak dat er regelmatig een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Daarbij wordt gekeken of onderdelen goed functioneren en/of aan vervanging toe zijn. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat onderdelen die bij een bepaalde kilometerstand of na een bepaalde tijd vervangen moeten worden, regelmatig gecheckt worden. Denk daarbij o.a. aan:
  • Banden
  • Remblokken
  • Motorolie
  • Accu

Door periodieke controle wordt schade aan onderdelen voorkomen en rijd je veilig en duurzaam. Het advies is om de auto in ieder geval één keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Deze kan eventueel gecombineerd worden met een Apk-keuring.

HET VERSCHIL TUSSEN EEN GROTE EN KLEINE BEURT

Vroeger sprak men van een grote beurt voor de auto en een kleine beurt voor de auto. Veel mensen kennen het verschil tussen een grote beurt en kleine beurt echter niet eens. Voorheen vielen onder een kleine onderhoudsbeurt een basischeck en aanvullend auto onderhoud (indien nodig). Daarbij werd de auto op de meest belangrijke punten (bijvoorbeeld 20 punten), zoals de lampen, ruitenwissers, vloeistoffen, remmen en bandenspanning, gecontroleerd. Daarnaast werden de (motor)olie en het (motor)oliefilter vervangen.
Onder grote beurt voor de auto werd een forse uitbreiding op de kleine beurt verstaan. Bij een grote onderhoudsbeurt werd de auto op veel meer punten grondig gecheckt (bijvoorbeeld 80 punten). Zo werden o.a. de filters en de bougies vervangen, kregen de remmen een schoonmaakbeurt en werden zowel koelsysteem als wielophanging gecontroleerd. Al met al werd er bij een grote beurt veel intensiever naar de auto gekeken dan bij een kleine beurt.

‘BASIS’ ONDERHOUDSBEURT AUTO

De auto’s van tegenwoordig gaan ‘veel langer mee’, ofwel periodiek onderhoud aan de auto hoeft veel minder vaak te gebeuren dan vroeger. Nieuwere auto’s hebben een eigen onderhoudsschema en dat verschilt per merk en type auto. Door deze ontwikkelingen zijn termen als grote beurt auto en kleine beurt auto eigenlijk achterhaald. Ook bij Nabuurs zijn deze termen al jaren verleden tijd. Ter vervanging hiervan voeren we een zogenaamde ‘basisbeurt’ uit aan de auto.

 

Bij een basisbeurt worden er naast een aantal standaard controlepunten, afhankelijk van het type motor, het type auto, het aantal gereden kilometers en de leeftijd van de auto, aanvullende werkzaamheden ter controle of vervanging uitgevoerd. De aanvullende controles worden  geadviseerd vanuit het systeem van de fabrikant Peugeot. De fabrikant van de auto heeft in de onderhoudsvoorschriften namelijk vastgelegd welke werkzaamheden aan de auto op welk moment nodig zijn. Wanneer je kiest voor een onderhoudsbeurt aan je auto bij Nabuurs, dan kies je voor:

  • Vakmanschap met meer dan 50 jaar ervaring
  • Deskundig en goed opgeleide monteurs
  • Professionele (test)apparatuur

ONDERHOUDSBEURT VOOR ELK TYPE AUTO

Bij Nabuurs kun je al terecht voor een onderhoudsbeurt voor de auto inclusief APK-keuring vanaf € 149,-. De prijs is afhankelijk van het merk, het model, de leeftijd en kilometerstand. Het onderhoud bestaat uit een grondige inspectie met een groot aantal controles. Tevens worden motorolie en het oliefilter vervangen. Tot slot krijg je een advies om onderdelen te vervangen of te laten repareren om op die manier maximale veiligheid, comfort en kwaliteit te borgen. Nabuurs is officieel Peugeot dealer, wat betekent dat we gespecialiseerd zijn in het merk Peugeot. Het is uiteraard ook mogelijk om APK of onderhoud uit te laten voeren voor een ander merk (zoals Citroën). Ook voor deze andere merken hanteren wij onze scherpe tarieven.

CONTACT OPNEMEN