Wat is een onderhoudsbeurt?

Om de auto in optimale conditie te houden is het zaak dat er regelmatig een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Daarbij wordt gecontroleerd of onderdelen goed functioneren en/of aan vervanging toe zijn. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat onderdelen die bij een bepaalde kilometerstand of na een bepaalde tijd vervangen moeten worden, regelmatig gecheckt worden. Denk daarbij o.a. aan: filters, banden, remdelen, vloeistoffen en accu’s.

Door de periodieke controle kan schade aan onderdelen beperkt of zelfs voorkomen worden.  U rijdt dus veilig en duurzaam! Het advies is om de auto minimaal jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven. Indien dit gecombineerd wordt met de APK-keuring, bespaart u een extra bezoek aan de werkplaats.

Kleine of grote onderhoudsbeurt?

Vroeger sprak men van een grote beurt voor de auto en een kleine beurt voor de auto. Veel mensen kennen het verschil tussen een grote beurt en kleine beurt echter niet.

Een kleine onderhoudsbeurt was veelal een basiscontrole. Daarbij werd de auto op de meest belangrijke punten gecontroleerd (bijvoorbeeld 20 punten). U kunt dan denken aan controlepunten zoals verlichting, ruitenwissers, vloeistoffen, remmen en bandenspanning. Daarnaast werden bij de kleine beurt de motorolie en het motoroliefilter vervangen.

Een grote onderhoudsbeurt bevat uitgebreidere onderhoudswerkzaamheden dan de kleine beurt. De auto wordt dan dus op veel meer punten gecontroleerd (bijvoorbeeld 80 punten). Daarnaast werden o.a. de filters en de bougies vervangen, kregen de remmen een schoonmaakbeurt en werden zowel koelsysteem als wielophanging gecontroleerd. Al met al werd er bij een grote beurt veel intensiever naar de auto gekeken dan bij een kleine beurt.

Basisbeurt

De moderne auto’s hebben minder onderhoud nodig dan de auto’s tot en met de jaren ’90. Daarnaast zijn ze veel complexer geworden door toepassing van nieuwe functionaliteiten welke gebaseerd zijn op digitale technieken. Denk bijvoorbeeld aan de moderne navigatiesystemen, koppelingen met mobiele telefoons en moderne klimaatbeheersingssystemen.  Daardoor heeft iedere auto tegenwoordig een individueel onderhoudsbehoefte, welke beïnvloed wordt door het gebruik van de auto.
Als gevolg van deze ontwikkelingen zijn termen als kleine en grote onderhoudsbeurt bij veel merken achterhaald. Ook bij Nabuurs zijn deze termen al jaren verleden tijd. Ter vervanging hiervan voeren we een zogenaamde ‘basisbeurt’ uit aan de auto. De basisbeurt bevat, afhankelijk van de auto, een groter aantal controlepunten dan de kleine beurt, maar minder dan de grote beurt (bijvoorbeeld 60 punten)

Aanvullende werkzaamheden

Bij iedere basisbeurt zijn aanvullende werkzaamheden van toepassing. Afhankelijk van de leeftijd, kilometerstand en het gebruik van uw auto worden er periodieke controles en vervangingen van onderdelen voorgeschreven door de fabrikant. Zo zullen bijvoorbeeld de bougies, het luchtfilter, het interieurfilter en de koelvloeistof op periodieke basis vervangen moeten worden. Wij volgen hierbij de voorschriften van de fabrikant, deze heeft in de onderhoudsvoorschriften namelijk vastgelegd welke werkzaamheden aan de auto op welk moment nodig zijn.

Voor deze vervangingen hanteren wij de all-in tarieven van Peugeot en Citroën. Dit tarief is inclusief onderdelen, montage en garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zo weet u vooraf altijd waar u aan toe bent! Voor de overige merken werken wij met een systeem waarin alle gegevens verzameld zijn van alle merken. Ook hier kunnen wij vooraf natuurlijk duidelijkheid geven over de kosten!

 

Wij helpen u graag!

Wilt u weten welke onderhoudsbeurt voor uw auto van toepassing is? Of wilt u meer informatie over de onderhoudsbeurt zelf, of de aanvullende werkzaamheden? Wij geven graag antwoord op uw vragen.

In onze werkplaats leveren wij al meer dan 55 jaar vakmanschap. Dat doen we met goed opgeleide monteurs, opgeleid en gecertificeerd door PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel). Vanzelfsprekend beschikken onze monteurs over speciale PSA testapparatuur en gereedschappen. Wij staan voor u klaar om voor u deze werkzaamheden uit te voeren!

Afspraak maken