HOE BEVESTIGT U EEN LOSBREEK KABEL?

Een losbreek kabel wordt bevestigd aan de auto en aan een ongeremde aanhanger, zodat deze aan het voertuig blijft bevestigd als de reguliere bevestiging losschiet. Er zijn regels waaraan de losbreekkabel en de bevestiging moet voldoen. Deze zijn in Nederland soms anders dan in andere Europese landen. Zorg dat u veilig op weg gaat en voorkom boetes.

WANNEER GEBRUIKT U EEN LOSBREEKKABEL

Een losbreekkabel is dus van toepassing op ongeremde aanhangwagens, deze hebben geen eigen rem. Mocht de aanhanger onverhoopt losschieten, dan is de losbreekkabel de noodoplossing die voorkomt dat de aanhanger zijn eigen weg verkiest. Het maximale gewicht van de aanhanger mag niet boven de 1.500 kg uitkomen, dit is inclusief lading.

HOE BEVESTIGT U DE KABEL?

De losbreekkabel moet bevestigd zijn aan een vast deel van het voertuig. U mag deze dus niet enkel om de trekhaak bevestigen. Een extra bevestigingspunt is verplicht. Een dikke karbijnhaak, verkrijgbaar bij bouwmarkten of ijzerwinkels, is ideaal om de losbreekkabel weer vast te maken aan zichzelf.  U rijgt de kabel dus door een vast onderdeel van het voertuig om hem vervolgens weer aan zichzelf vast te maken.

BREEKKABEL BIJ GEREMDE AANHANGER

Voor een geremde aanhanger gelden andere regels. Een geremde aanhanger heeft zelf een rem, die in werking treedt als het los raakt van het voertuig of wanneer het voertuig ineens hard op de rem moet. Wanneer de aanhanger onverhoopt losraakt van het voertuig, bijvoorbeeld door een versleten trekhaak, dan trekt de breekkabel de handrem aan van de reminrichting van de aanhanger waardoor deze zelfstandig tot stilstand komt.

LAAT U AUTO VOOR VERTREK CONTROLEREN BIJ NABUURS

Twijfelt u of het vaste bevestigingspunt aan uw auto volstaat? Of heeft u geen trekhaak en wilt u er een op uw auto laten zetten? Maak een afspraak met onze vakmensen en zij helpen u graag verder.

CONTACT OPNEMEN