Waarom moet ik een vignet kopen?

Met de aanschaf van het vignet betaalt u in principe om gebruik te mogen maken van het verkeersnetwerk van het desbetreffende land (wegen, bruggen en tunnels). Ieder land heeft zijn eigen methode om de inkomsten voor aanleg en onderhoud te ontvangen. Dat gebeurt in de vorm van tolheffing, wegenbelasting, maar dus ook met de aanschaf van een vignet. Een vignet kan in de vorm van een sticker zijn, die u zichtbaar op de voorruit van uw auto of camper plakt. Maar het vignet kan tegenwoordig ook digitaal zijn, waarbij gewerkt wordt met herkenningssystemen van het kenteken van uw auto.

Vignet Oostenrijk

Gaat u met de auto op vakantie in Oostenrijk of reist u door Oostenrijk? Dan bent u verplicht om een vignet aan te schaffen indien u gebruik maakt van de snelweg en/of bepaalde tunnels.

Vignet kopen

U kunt in Oostenrijk kiezen uit een vignet dat 10 dagen geldig is, een vignet dat 2 maanden geldig is en een vignet dat 1 jaar geldig is. Het vignet voor Oostenrijk is te koop bij tankstations in de grensgebieden, bij de grensovergang en bij postkantoren in de grensregio. Ook kunt u bij de Duitse ADAC of bij de Nederlands ANWB terecht voor een vignet voor Oostenrijk.

Digitaal vignet

Sinds 2018 heeft Oostenrijk een digitaal vignet. Hierdoor is het niet meer nodig om een sticker op uw voorruit te plakken. Het digitale vignet wordt namelijk gekoppeld aan uw kenteken. U kunt deze gemakkelijk bestellen via de Oostenrijkse snelwegbeheerder Asfinag.

Digitaal vignet bestellenVignet bestellen ANWB

Vignet Zwitserland

Voor het rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland is een vignet vereist. Daarnaast wordt tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel.

Vignet kopen

Voor een aanhanger (toegestane maximummassa tot en met 3500 kg) moet u een apart vignet aanschaffen. Indien u dus met uw caravan op vakantie gaat, zult u dus twee vignetten moeten aanschaffen! Het vignet is in Zwitserland automatisch een kalenderjaar geldig, met inbegrip van een maand ervoor (december) en een maand erna (januari). Vergeet niet uw oude vignetten (van voorgaande jaren) te verwijderen, want dat is verboden in Zwitserland. Het Zwitserse vignet is te koop aan de Zwitserse grens en bij de postkantoren en tankstations in Zwitserland. U kunt uw vignet ook voorafgaande aan uw reis kopen bij de ANWB.

Vignet bestellen ANWB

VakantieCheck - €19,95

Gaat u met de auto op vakantie of maakt u een langere autoreis? Ons advies is om dan uw auto vooraf te controleren, onder andere de staat van de banden en de niveau’s van de vloeistoffen. Heeft u zelf geen tijd of onvoldoende kennis om uw auto goed te controleren? Laat dan één van de specialisten van Nabuurs een VakantieCheck uitvoeren. De VakantieCheck houdt in dat wij uw auto controleren op maar liefst 29 cruciale punten, zodat u zorgeloos op reis kunt!

De VakantieCheck is gratis indien u in het bezit bent van een MyPeugeot-Card of MyCitroën-Card.