WAAROM INTERIEURFILTER VERVANGEN?

U hebt het vast eens zien staan dat bij een onderhoudsbeurt het interieurfilter of pollenfilter is vervangen. Maar waarom vervangt men dit eigenlijk? We willen u graag meer informatie hierover geven. Wat doet het filter? Waarom moet deze tijdig vervangen worden? Is er een probleem als dit niet op tijd vervangen wordt? Allemaal vragen waarop we antwoord geven.

WAT DOET EEN INTERIEURFILTER?

Het interieurfilter zuivert de buitenlucht die via het verwarmings- en ventilatiesysteem in het interieur wordt gevoerd. Daarmee is het interieurfilter belangrijk voor het comfort voor de bestuurder en inzittenden van de auto. Het draagt daarbij tevens bij aan de veiligheid. Het interieurfilter filtert pollen, stof, vet, roetdeeltjes en geuren uit de binnenstromende lucht. Daarom wordt een interieurfilter ook wel een pollenfilter genoemd. In de buitenlucht zitten pollen en fijnstof, waarvoor veel mensen (over)gevoelig zijn. Het interieurfilter zorgt ervoor dat de binnenstromende lucht zo zuiver mogelijk is. Het filter bevindt zich meestal onder het schutbord achter de motor.

WANNEER MOET EEN INTERIEURFILTER WORDEN VERVANGEN?

Het is aan te bevelen om het interieurfilter regelmatig te vervangen. Meestal is dit om de circa 30.000 kilometer of om het jaar. Naarmate het filter meer kilometers of langere tijd gebruikt is, zal deze meer en meer vervuild raken. Hierdoor zal het filter steeds minder verse lucht in het interieur laten. Bij te laat vervangen kan het filter zelfs verstopt raken. Als gevolg daarvan zal het systeem moeite hebben om bijvoorbeeld de ontwaseming van de voorruit snel genoeg te laten plaatsvinden.

TIP!

Een (sterk) vervuild interieurfilter kan de oorzaak zijn van: onprettige geurtjes vettige en beslagen ruiten allergische reacties bij de inzittenden oververhitting van de ventilatormotor

WAAROM EEN KOOLSTOFFILTER KIEZEN?

U kunt kiezen voor een standaard interieurfilter (wit) en een filter met koolstof (zwart). Een standaard interieurfilter bestaat uit microvezelvlies. In het geval van een interieurfilter met koolstof wordt er daarnaast nog actieve koolstof aan toegevoegd. Hierdoor worden ook gasvormige schadelijke stoffen tegengehouden. Dat gebeurt bij een standaard interieurfilter dus niet. De filters met actieve koolstof zijn in de regel wat duurder dan de standaard uitvoering.

KAN IK ZELF HET INTERIEURFILTER VERVANGEN?

Het is zeker mogelijk zelf het interieurfilter te vervangen, maar wij adviseren het te laten doen door ervaren monteurs in een erkend autobedrijf. Het vervangen van een interieurfilter gebeurt eigenlijk altijd in combinatie met het vervangen van de andere filters en een onderhoudsbeurt. Daarnaast is het erg belangrijk om het interieurfilter op de juiste wijze te monteren, anders komt de vuiligheid alsnog in het interieur van de auto. Bij veel auto’s zit het interieurfilter ook op een lastige plek weggewerkt, waardoor het vervangen enige routine vraagt. Afhankelijk van het type auto of motor kan het vervangen van een interieurfilter complexer zijn.

Wij helpen u graag!

Bent u niet zeker of het interieurfilter vervangen moet worden of wilt u meer informatie over het functioneren van het interieurfilter? Wij geven graag antwoord op deze vragen.

In onze werkplaats in Cuijk laten wij graag zien wat u moet doen om het interieurfilter te vervangen en leggen we graag uit wat de gevolgen zijn als dit niet tijdig gebeurt.

Raadpleeg ook het instructieboekje van de auto voor meer informatie.

Contact opnemen