Waarom heeft een auto een interieur- of pollenfilter?

Het interieurfilter zuivert de buitenlucht die via het verwarmings- en ventilatiesysteem in het interieur wordt gevoerd. Daarmee is het interieurfilter belangrijk voor het comfort voor de bestuurder en inzittenden van de auto. Het draagt daarbij tevens bij aan de veiligheid.

Interieurfilter of pollenfilter

Het interieurfilter filtert pollen, stof, vet, roetdeeltjes en geuren uit de binnenstromende lucht. Daarom wordt een interieurfilter ook wel een pollenfilter genoemd. In de buitenlucht zitten pollen en fijnstof, waarvoor veel mensen (over)gevoelig zijn. Het interieurfilter zorgt ervoor dat de binnenstromende lucht zo zuiver mogelijk is.

Verschillende soorten interieurfilters

Nagenoeg iedere auto heeft een ander interieurfilter, ze verschillen van vorm en soort. Veelal wordt onderscheid gemaakt uit drie soorten filters.

Standaard interieurfilter

Een standaard interieurfilter is veelal wit van kleur. Een standaard interieurfilter bestaat uit microvezelvlies en is vergelijkbaar met de filters die ook in huis worden gebruikt voor het zuiveren van de lucht.

Koolstof interieurfilter

Een koolstof interieurfilter is antraciet of zwart van kleur. In het geval van een interieurfilter met koolstof wordt er  actieve koolstof aan toegevoegd aan het filtermateriaal. Hierdoor worden, in tegenstelling tot een standaard interieurfilter, ook gasvormige schadelijke stoffen tegengehouden en maar liefst 75% van de fijnstof. De filters met actieve koolstof zijn in de regel wat duurder.

Anti-allergeen interieurfilter

Het anti-allergeen interieurfilter houdt bacteriën en allergenen buiten, evenals maar liefst 94% van alle fijnstofdeeltjes, kleiner dan 1 micrometer. Dat is bijna 20% meer dan bij een koolstofinterieurfilter. Omdat de kwaliteit van dit filter nog hoger is, is dit filter veelal het duurste interieurfilter. Voor mensen met pollenallergie, astma of COPD kan een anti-allergeen filter een groot verschil maken.

 

Wanneer een interieurfilter vervangen?

Het is aan te bevelen om het interieurfilter regelmatig te vervangen. Meestal is dit om de circa 20.000 kilometer of om het jaar. Naarmate het interieurfilter meer kilometers of langere tijd gebruikt is, zal het namelijk steeds meer vervuild raken. Hierdoor zal het interieurfilter steeds minder verse lucht in het interieur laten. Indien het interieurfilter te laat wordt vervangen kan het zelfs grotendeels verstopt raken. Als gevolg daarvan zal het systeem moeite hebben om bijvoorbeeld de ontwaseming van de voorruit snel genoeg te laten plaatsvinden.

Tip:

Een sterk vervuild interieurfilter kan de oorzaak zijn van onprettige geurtjes, vettige en beslagen ruiten en zelfs allergische reacties veroorzaken. Vervang het filter daarom op tijd, dat is wel zo aangenaam!

Kunt u het interieurfilter zelf vervangen?

Het is zeker mogelijk zelf het interieurfilter te vervangen, maar wij adviseren het te laten doen door ervaren monteurs in een erkend autobedrijf. Het vervangen van een interieurfilter gebeurt eigenlijk altijd in combinatie met het vervangen van de andere filters en een onderhoudsbeurt. Daarnaast is het erg belangrijk om het interieurfilter op de juiste wijze te monteren, anders komt de vuiligheid alsnog in het interieur van de auto. Bij veel auto’s zit het interieurfilter ook op een lastige plek weggewerkt, waardoor het vervangen enige routine vraagt. Afhankelijk van het type auto of motor kan het vervangen van een interieurfilter complexer zijn.

Tip:

Wilt u toch zelf het interieurfilter vervangen? Laat dan eerst de motor afkoelen, zodat u voorkomt dat u zichzelf verbrandt aan een hete motoronderdelen.

Wij helpen u graag!

Bent u niet zeker of het interieurfilter van uw auto vervangen moet worden? Of wilt u meer informatie over de functie van het filter? Wij geven graag antwoord op uw vragen.

In onze werkplaats leveren wij al meer dan 55 jaar vakmanschap. Dat doen we met goed opgeleide monteurs, opgeleid en gecertificeerd door PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel). Vanzelfsprekend beschikken onze monteurs over speciale PSA testapparatuur en gereedschappen. Wij staan voor u klaar om voor u deze werkzaamheden uit te voeren!

Afspraak makenAlles over onderhoud