Welke huisdieren houden van een autorit?

In de praktijk zijn er maar weinig dieren die u een plezier doet met een autorit. Veel dieren zijn erg stressgevoelig en houden niet van reizen en een nieuwe omgeving. Kiest u er toch voor om bijvoorbeeld uw hond, kat of konijn mee te nemen, zorg dan dat u het beestje langzaam laat wennen aan een autorit. Ga ruim van te voren eerst korte stukjes en dan steeds langere stukjes met hem rijden. Houd er rekening mee dat ze ook echt wagenziek kunnen worden. Zorg altijd voor voldoende frisse lucht.

Veel honden genieten van de autorit!

Over het algemeen vinden honden het wel gezellig om mee te rijden in de auto. Er zijn honden die zelfs niets liever doen. Maar let ook bij honden altijd op het gedrag van het dier. Wordt hij heel mat of juist onrustig, dan is de kans groot dat hij zich niet prettig voelt.

Veiligheid boven alles!

Het is belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van uw huisdier, de bestuurder en andere passagiers. Het is bijvoorbeeld goed om een reisbench, een hondenrek of een hondentuigje te gebruiken. Nederland heeft hiervoor geen officiële regelgeving, maar dat maakt het niet minder belangrijk. U bent namelijk wel verplicht om voor een veilige situatie in de auto te zorgen. Losse lading en dus ook huisdieren die niet vastzitten, kunnen voor gevaar en letsel zorgen. En daar wordt u als bestuurder voor aansprakelijk gesteld.
Bij een aanrijding is een hond bijvoorbeeld zeer kwetsbaar als hij los in de auto zit. Het lichaamsgewicht wordt al 25 maal zo groot bij een aanrijding met 50km/h. De impact van een relatief lichte botsing heeft dus al grote gevolgen voor uw hond.

Huisdieren mee naar het buitenland

Als u met eigen vervoer naar het buitenland gaat, doet u er altijd goed aan om u te verdiepen in de verkeersregels aldaar. Veel mensen nemen hun hond mee op vakantie, maar ook bij een dagje uit over de grens dient u rekening te houden met de wetgeving. In Duitsland bijvoorbeeld is het verplicht dat uw hond met een veiligheidsgordel vastzit. In Italië geldt dat u nooit meer dan één hond mag vervoeren zonder reisbench, meerdere honden moeten altijd in een bench tijdens de reis.

Over het algemeen geldt in vele Europese landen dat u als bestuurder verplicht bent om voor een veilige situatie te zorgen. Er mag geen losse lading aanwezig zijn. Ook het gedrag van honden kan voor afleiding zorgen, honden worden soms zenuwachtig van een autorit of juist heel opgewonden en vrolijk. Dit kan zorgen voor onvoorspelbaar gedrag en daarmee gevaarlijke situaties.

Informeer ruim voordat u op vakantie gaat naar de regels in het land van bestemming en de adviezen van de dierenarts. Moet uw huisdier misschien worden ingeënt? Gelden er andere richtlijnen ten aanzien van het aanlijnen of uitlaten van dieren? Laat u niet verrassen en zorg ervoor dat een vakantie met uw huisdier de vakantie leuker maakt en niet ingewikkelder.

VakantieCheck - €19,95

Gaat u met de auto op vakantie of maakt u een langere autoreis? Ons advies is om dan uw auto vooraf te controleren, onder andere de staat van de banden en de niveau’s van de vloeistoffen. Heeft u zelf geen tijd of onvoldoende kennis om uw auto goed te controleren? Laat dan één van de specialisten van Nabuurs een VakantieCheck uitvoeren. De VakantieCheck houdt in dat wij uw auto controleren op maar liefst 29 cruciale punten, zodat u zorgeloos op reis kunt!

De VakantieCheck is gratis indien u in het bezit bent van een MyPeugeot-Card of MyCitroën-Card.

afspraak maken