KOELVLOEISTOF BIJVULLEN

Het bijvullen van koelvloeistof is een klusje dat je prima zelf kunt doen. Natuurlijk is voorzichtigheid geboden en ga je pas aan de slag als de motor volledig is afgekoeld. Is het koelvloeistofpeil nu vaak heel laag, dan kan er sprake zijn van een lek in het systeem. Ga dan even langs bij een specialist.

WAARVOOR IS KOELVLOEISTOF NODIG?

Als de auto in beweging is draait de motor, al deze beweging en wrijving maakt dat de motor heel warm wordt. Het is een belangrijk element om oververhitting tegen te gaan. Bij oververhitting kan er onherstelbare schade ontstaan aan de motor. Dit is dus iets om te voorkomen. Je kan de koelvloeistof eenvoudig zelf bijvullen, het is dus goed om altijd een fles op voorraad te hebben. De vloeistof bestaat uit 50% water en 50% andere stoffen. Dit zijn chemische stoffen die zeer giftig zijn. Zorg dus dat het buiten bereik van kinderen bewaard wordt.

KOELVLOEISTOF PEILEN EN BIJVULLEN

Het bijvullen van de koelvloeistof is een eenvoudig klusje dat snel is uitgevoerd. Je de koelvloeistof bij als het peil te laag is. Dit controleer je als de motor afgekoeld is, doe dit voor je eigen veiligheid ook echt alleen bij een afgekoelde motor. Trek voordat je start met het bijvullen goede klushandschoenen aan of bescherm je handen met een doek. Daarna draai je de dop van het koelstofreservoir, doe dit met beleid, zodat eventuele druk rustig kan ontsnappen. In het reservoir staan streepjes voor het minimale en maximale peil. Zorg dat je koelvloeistof gebruikt die door de fabrikant of de garage is aanbevolen.

LEKKAGE VERHELPEN

Heb je de koelvloeistof bijgevuld, maar is het peil al snel weer onder het minimum, dan kan er sprake zijn van een lek. Ga nu niet meer met je auto op pad, hij kan oververhit raken en dan sta je stil. Je kan zelfs de koppakking lek rijden en dat resulteert in een dure reparatie. Laat de garage het koelsysteem controleren en repareren, dan kan jij weer veilig op weg.

MAAK EEN AFSPRAAK