MIJN AUTO START NIET MEER, WAT NU?

Je hebt je spullen bij elkaar, je draait de achter- of voordeur op slot en gaat in de auto zitten. Je begint net aan je werkdag, gaat een dagje naar familie of vrienden, je moet de kinderen ergens naartoe brengen of je hebt een afspraak buiten de deur. En dan…je auto start niet. Dit komt altijd op een vervelend moment. Een geërgerde zucht en wellicht een vervloeking. Misschien is het minder vervelend dan je denkt en kan je het probleem zelf verhelpen.

WAAROM START DE AUTO NIET?

Als je iets wilt doen, moet je eerst weten wat de oorzaak is dat de auto niet start. Wat gebeurt er wel? Start de auto niet, maar maakt hij een tikkend geluid? Gebeurt er helemaal niks? Of probeert hij het wel, maar valt hij iedere keer weer stil? Wanneer kan je zelf iets doen?

1.DE AUTO START NIET, MAAR DE LAMPJES OP HET DASHBOARD BRANDEN WEL.

De auto heeft misschien een kapotte startmotor. Dit is een elektromotor die de auto helpt in het begin, zodat hij daarna zelf kan draaien. Om deze motor te starten is er energie uit de accu nodig. Als de accu bijna leeg is zit er soms nog net voldoende energie in voor de dashboardverlichting, maar niet meer om de startmotor aan te zwengelen.
• Startkabels zijn je vriend in deze situatie.
• Geen startkabels? Vraag of een voorbijganger je aan kan duwen. Zet de auto in de tweede versnelling en laat de koppeling tijdens het aanduwen langzaam opkomen.
• Werkt dit niet en moet je weg, bel dan de pechhulp. Je kan ook de accu aan de accu-oplader leggen en de volgende dag weer proberen om te starten.

2.DE AUTO START NIET, MAAR MAAKT EEN TIKKEND GELUID.

Dat tikkende geluid is het geluid van een lege accu. Ook nu kan je werken met startkabels of aanduwen. Als de accu echt niks meer heeft te geven, dan moet deze opgeladen worden of vervangen worden.

3.DE AUTO START NIET, MAAR DE STARTMOTOR DRAAIT WEL.

Hoopvol probeer je het een aantal keer. Werkt het niet, probeer dan niet te lang, de accu raakt dan leeg en dan ben je nog verder van huis. (Of juist niet, terwijl dat toch wel de bedoeling is.) De kans is groot dat het ergens schort bij de toevoer van de brandstof. Het is raadzaam om niet zelf dingen uit te proberen, tenzij je ervaring hebt onder de motorkap.

In dat laatste geval:
• Check of de bougiekabel spanning van de bobine ontvangt.
• Controleer of er wel brandstof in de cilinders komt. De benzinefilter is mogelijk verstopt of de benzinepomp werkt niet.

Zorg bijtijds voor een grote beurt van je auto, voorkomen is beter dan genezen. Bij Nabuurs maak je eenvoudig online een afspraak voor een grote beurt of voor reparaties.

MEER INFORMATIE