De milieusticker in de Umweltzone

U heeft hem vast al wel eens gezien, de rode, gele of groene sticker op de voorruit van een auto. Doorgaans ziet u voornamelijk Duitse auto’s met deze gekleurde sticker rondrijden, omdat daar de zogeheten “Umweltzones” van toepassing zijn.

Umweltzone

In Duitsland, met name in de steden, ziet u regelmatig verkeersborden met een rode cirkel waarin het woord “Umwelt” staat. Wanneer u een dergelijk verkeersbord passeert rijdt u een Umweltzone binnen. Een dergelijke milieuzone heeft als doel de luchtkwaliteit in het betreffende gebied te bevorderen. Dit realiseert men door in de milieuzone ‘schadelijke’ voertuigen te weren.

Milieusticker

Met een milieusticker (of Umweltplakette) kan worden aangetoond in welke mate uw auto of camper vervuilend is. Dit bepaald of uw auto wel of niet in een specifieke milieuzone mag rijden. Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood.

Rode sticker

Deze auto’s vallen in de zwaarste klasse en mogen de Duitse milieuszones niet inrijden.

Gele sticker

Deze auto’s, die gebouwd zijn in de periode van 1 januari 2001 tot en met 31 december 2005, mogen enkel rijden in milieuzones waar een gele sticker is toegestaan. Dit wordt middels borden aangegeven.

Groene sticker

Deze auto’s, veelal geproduceerd na 31 december 2005 mogen alle milieuzones inrijden.

De kleur die wordt toegekend aan het voertuig wordt bepaald op basis van de uitstoot van de auto, welke is vastgelegd in de typegoedkeuring.

Milieusticker bestellen

Milieusticker kopen

De milieusticker kunt u zowel in Duitsland als Nederland kopen. In Nederland kunt u de sticker gemakkelijk online bestellen bij TÜV of ANWB. Let op: gemiddeld genomen duurt het drie werkdagen voordat je de milieusticker thuisgestuurd krijgt. Wacht dus niet tot vlak voor uw autoreis! Ook kun je er voor kiezen om in Duitsland een milieusticker te kopen. Daarvoor kunt u terecht bij de vestigingen van DEKRA, GTÜ, KÜS en TÜV. Daarnaast kunt u in Duitsland vaak ook terecht bij autogarages met een eigen werkplaats. Het voordeel van het kopen van de milieusticker in Duitsland is dat u de sticker dan direct ontvangt.

Milieusticker bestellen

Is de milieusticker verplicht?

Zolang u met uw auto niet in een Umweltzone (milieuzone) komt is een milieusticker niet verplicht in Duitsland. Bent u bijvoorbeeld met de auto op doorreis naar Oostenrijk en maakt u enkel gebruik van de autosnelwegen in Duitsland, dan is het niet nodig om een milieusticker aan te schaffen. Gaat u met de auto naar bijvoorbeeld Berlijn, of een andere stad in Duitsland, controleer dan voor vertrek goed of u een Umweltzone passeert.

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, zorg dan dat u in het bezit bent van een milieusticker.

VakantieCheck - €19,95

Gaat u met de auto op vakantie of maakt u een langere autoreis? Ons advies is om dan uw auto vooraf te controleren, onder andere de staat van de banden en de niveau’s van de vloeistoffen. Heeft u zelf geen tijd of onvoldoende kennis om uw auto goed te controleren? Laat dan één van de specialisten van Nabuurs een VakantieCheck uitvoeren. De VakantieCheck houdt in dat wij uw auto controleren op maar liefst 29 cruciale punten, zodat u zorgeloos op reis kunt!

De VakantieCheck is gratis indien u in het bezit bent van een MyPeugeot-Card of MyCitroën-Card.

Afspraak maken