De milieusticker in de milieuzone

Gaat u deze zomer met de auto naar Frankrijk en bent u van plan om ook een stad te bezoeken? Controleer dan voor vertrek of een milieusticker verplicht is. Sinds 2016 heeft ook Frankrijk in diverse steden en gemeenten milieuzones (Zone Circulation Restreinte) aangewezen.

Zone Circulation Restreinte

In Frankrijk, met name in de steden, ziet u regelmatig verkeersborden met een rode cirkel waarbij de woord “Zone Circulation Restreinte” staan. Wanneer u een dergelijk verkeersbord passeert rijdt u een milieuzone binnen. Een dergelijke lage-emissiezone of milieuzone is een afgebakend gebied waar men de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen wil verminderen. Dit realiseert men door in de milieuzone ‘schadelijke’ voertuigen te weren

Zes verschillende milieustickers

Met een milieusticker (of certificat qualité de l’air) kan worden aangetoond in welke mate uw auto of camper vervuilend is. Dit bepaald of uw auto wel of niet in een specifieke milieuzone mag rijden. Er bestaan zes zes categorieën (kleuren stickers): 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs).

Welke categorie?

De categorie en dus kleur van de sticker, wordt bepaald door het type voertuig (auto, motor, bromfiets, enzovoort) in combinatie met de mate van CO2-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig. De meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto’s geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker.

De meest schone categorieën

  • Groene sticker: auto’s met deze sticker vallen onder de schoonste voertuigen en rijden elektrisch of op waterstof. Deze voertuigen hebben altijd toegang in elke milieuzone.
  • Paarse sticker: auto’s met een paarse sticker zijn voertuigen op LPG, ongeacht het bouwjaar.
Milieusticker bestellen

Milieusticker kopen

De milieusticker voor Frankrijk is alleen te koop via een speciale website van de Franse overheid. U kunt de sticker dus niet kopen in Nederland. Via de website vraagt u de sticker gemakkelijk aan door een formulier in te vullen. U kunt hierbij kiezen uit een Engels-talig of Frans-talig formulier. Het enige wat u bij de hand moet hebben is het kentekenbewijs van uw auto. Let op: omdat de Franse milieusticker uit Frankrijk moet komen, duurt het van aanvragen tot leveren gemiddeld 30 dagen! Zorg er dus voor dat u dit ruim op tijd regelt!

Milieusticker bestellen

Twee soorten milieuzones

In Frankrijk zijn er in principe twee verschillende soorten milieuzones: de ZCR en de ZPA.

ZCR – Zone à Cirulation Restreinte

De Zone à Cirulation Restreinte is een permanente milieuzone. In deze steden en gemeentes is een milieusticker altijd verplicht. Iedere stad of gemeente kan zelf bepalen welke kleuren stickers zijn toegestaan en op welke tijden de regeling van kracht is. Zo kan het zijn dat u doordeweeks wel verplicht een sticker nodig heeft om een stad in te rijden maar in het weekend niet.

ZPA – Zone de Protection de l’Air

De Zone de Protection de l’Air is een tijdelijke milieuzone. Bij een tijdelijke milieuzone zijn de maatregelen alleen van kracht op dagen dat er ernstige luchtvervuiling is. Op welk moment en tijdstip de tijdelijke milieuzode wordt ingesteld en welke maatregelen daarbij horen verschilt per stad en gemeente.

Een milieusticker is in Frankrijk niet verplicht, alleen in de aangegeven milieuzones. Om niet voor verrassingen te komen staan tijdens uw reis, raden wij u aan om altijd vooraf een milieusticker aan te schaffen!

Milieusticker bestellen

VakantieCheck - €19,95

Gaat u met de auto op vakantie of maakt u een langere autoreis? Ons advies is om dan uw auto vooraf te controleren, onder andere de staat van de banden en de niveau’s van de vloeistoffen. Heeft u zelf geen tijd of onvoldoende kennis om uw auto goed te controleren? Laat dan één van de specialisten van Nabuurs een VakantieCheck uitvoeren. De VakantieCheck houdt in dat wij uw auto controleren op maar liefst 29 cruciale punten, zodat u zorgeloos op reis kunt!

De VakantieCheck is gratis indien u in het bezit bent van een MyPeugeot-Card of MyCitroën-Card.

Afspraak maken