MISTLAMPEN

Mistlampen hebben als doel goede zichtbaarheid in het verkeer als de weersomstandigheden slecht zijn. Auto’s die na 1997 zijn gebouwd, zijn verplicht mistlichten aan de achterzijde te hebben. Mistlampen aan de voorzijde van een auto zijn niet verplicht. Natuurlijk is dit wel veiliger voor de bestuurder, inzittenden en medeweggebruikers. Bovendien verbeteren de mistlampen aan de voorkant niet enkel de zichtbaarheid, maar ook het zicht van de bestuurder. De mistverlichting aan de voorkant bestaat uit twee witte of gele lampen, aan de achterzijde uit één of twee rode lampen.

WANNEER MOET JE DE MISLAMPEN AANZETTEN?

Er zijn duidelijke regels wanneer mistverlichting gebruikt moet worden. Dit is belangrijk, want wanneer je ze onder de verkeerde omstandigheden gebruikt, dan kan het verkeer last hebben van het felle licht. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Mistlampen moeten gebruikt worden als mist, sneeuwval of regen het zicht dusdanig belemmert dat je minder dan 50 meter zicht hebt. Buiten de bebouwde kom is dit goed te bepalen aan de hand van het hectometerpaaltje, deze zijn om de 100 meter geplaatst. Bij het gebruik van mistverlichting, moet je de dimlampen uitzetten.

BOETE BIJ FOUTIEF GEBRUIK

Omdat het schijnsel van mistverlichting zo fel is, mag deze enkel gebruikt worden als het echt nodig is. Als het zicht meer is dan 50 meter, moet je deze niet gebruiken. Je riskeert een boete en nog erger: het verblindt de achterliggers. Probeer de situatie dus goed in te schatten als je met slecht weer op weg gaat.

ZIJN JOUW MISTLAMPEN IN ORDE?

De verlichting wordt standaard gecontroleerd tijdens de APK. Het is goed om door het jaar heen af en toe te controleren of alles naar behoren functioneert. Als je twijfelt, ben je altijd van harte welkom in onze garage. Onze vakmensen kunnen de situatie snel beoordelen en eventuele reparaties uitvoeren.

MAAK EEN AFSPRAAK