Waarom heeft een auto een luchtfilter?

Voordat wordt ingegaan op de functie van het filter leggen we eerst uit waarvoor een auto überhaupt lucht nodig heeft. De verbrandingsmotor van de auto genereert energie om de auto aan te drijven, oftewel te laten rijden. In de verbrandingsmotor wordt daarvoor een verbranding gecreëerd van een mengsel van brandstof en zuurstof. De zuurstof wordt uit de buitenlucht gehaald. De verbranding gaat gepaard met hoge druk en temperatuur, welke uiteindelijk resulteren in een veelvoud van inwendige explosies. De krachten die hierbij vrijkomen worden omgezet in een draaiende beweging, waardoor de auto uiteindelijk kan rijden. Kortom: er is dus voldoende verse lucht dus nodig om zo veel mogelijk energie vrij te krijgen om de auto te laten rijden.

Wat doet een luchtfilter?

De primaire functie van het luchtfilter is het zuiveren van de aangezogen lucht voordat deze binnenstroomt in de motor. Ongewenste stoffen blijven hierbij achter in het filter, waardoor deze niet in de motor terecht komen. Deze ongewenste stoffen kunnen bestaan uit pollen, bacteriën en kleine stofdeeltjes. Een luchtfilter is verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Zo zit er in elk type model auto over het algemeen een ander type.

Wanneer een luchtfilter vervangen?

U kunt zich wel voorstellen dat na verloop van tijd het luchtfilter steeds meer zal dichtslippen met vuiligheid. Als gevolg daarvan zal er minder lucht en vooral minder schone lucht naar de motor gevoerd worden. Hierdoor krijgt de motor minder zuurstof en zal de motor waarschijnlijk slechter gaan lopen. Als het luchtfilter ernstig vervuild is of zelfs verstopt raakt, zal dat veel meer van invloed zijn op de verbranding. Hierdoor kan de motor zelfs onregelmatig kan gaan lopen en zal het brandstofverbruik toenemen. Het tijdig vervangen van een luchtfilter is dus cruciaal voor het goed functioneren van de motor en besparen van brandstof!

Kunt u zelf het luchtfilter vervangen?

Het is mogelijk zelf het filter te vervangen, maar wij adviseren het te laten doen door ervaren monteurs in een erkend autobedrijf. Het vervangen van een luchtfilter gebeurt eigenlijk altijd in combinatie met het vervangen van de andere filters en een onderhoudsbeurt. Daarnaast is het erg belangrijk om het luchtfilter op de juiste wijze te monteren. Afhankelijk van het type auto of motor kan het vervangen van een luchtfilter complexer zijn.

Wilt u toch zelf het luchtfilter vervangen? Laat dan eerst de motor afkoelen, zodat u voorkomt dat u zichzelf verbrandt aan een hete motoronderdelen.

Wij helpen u graag!

Bent u niet zeker of het luchtfilter van uw auto vervangen moet worden? Of wilt u meer informatie over de functie van het filter? Wij geven graag antwoord op uw vragen.

In onze werkplaats leveren wij al meer dan 55 jaar vakmanschap. Dat doen we met goed opgeleide monteurs, opgeleid en gecertificeerd door PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel). Vanzelfsprekend beschikken onze monteurs over speciale PSA testapparatuur en gereedschappen. Wij staan voor u klaar om voor u deze werkzaamheden uit te voeren!

Afspraak makenAlles over onderhoud