WAAROM HET OLIEFILTER VERVANGEN?

Je hebt het vast eens zien staan dat bij een onderhoudsbeurt het oliefilter is vervangen. Maar waarom vervangt men dit eigenlijk? We willen je graag meer informatie hierover geven. Wat doet het oliefilter? Waarom moet deze tijdig vervangen worden? Is er een probleem als dit niet op tijd vervangen wordt? Allemaal vragen waarop we antwoord geven.

WAT DOET EEN OLIEFILTER?

Ook het oliefilter heeft een belangrijke functie onder de motorkap van de auto. Het oliefilter zorgt er namelijk voor dat de motorolie wordt gezuiverd. Hierdoor blijft de smering van de motor, door de motorolie, optimaal.

Als gevolg van het rijden met de auto en dus het lopen van de motor, komen onder andere metaaldeeltjes, roet, brandstof en stof vrij in de motor. Motorolie stroomt als smeermiddel door de motor en heeft als eigenschap deze vervuiling op te nemen. De vervuiling wordt dus met de motorolie door de inwendige motor getransporteerd. In het oliefilter worden de vuildeeltjes tegengehouden en dus verzameld. Het oliefilter werkt feitelijk als een zeef. De motorolie blijft hierdoor zuiverder en kan daardoor bewegende onderdelen in de motor beter smeren.

Een goedwerkend oliefilter is dus erg belangrijk voor een comfortabele rit met de auto.

WANNEER MOET EEN OLIEFILTER WORDEN VERVANGEN?

Vaak wordt uit het oogpunt van kosten een oliefilter niet (tijdig) vervangen. Helaas zal dit veelal niet gebeuren zonder gevolgen. Ondanks het goede werk van de filter dient deze tijdig vervangen te worden. Dit moet gebeuren om schade aan de motor te voorkomen. Het oliefilter wordt bij Peugeot tijdens elke onderhoudsbeurt vervangen. Bij de Peugeot onderhoudsbeurt wordt tevens de motorolie vervangen. Hierdoor wordt het inwendige smeersysteem van de motor feitelijk verschoond en zal de smeering weer optimaal plaatsvinden.

Een onderhoudsbeurt moet volgens fabrieksvoorschriften worden uitgevoerd. Bij Peugeot is per auto een onderhoudsvoorschrift opgesteld, waarbij de frequentie van onderhoud afhankelijk is van de belasting van de auto, de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers van de auto. Worden er jaarlijks veel kilometers gereden, dan wordt de frequentie bepaald door het aantal gereden kilometers. Wordt er minder gereden, dan wordt de frequentie bepaald door de leeftijd van de auto.

WAT IS DE SCHADE ALS HET OLIEFILTER NIET WORDT VERVANGEN?

Wanneer het oliefilter niet tijdig wordt vervangen kan dit zorgen voor ernstige motorschade. Het oliefilter zal op den duur namelijk verstopt raken. Hierdoor wordt vervuiling van de motorolie groter, omdat deze niet meer volledig wordt gefilterd. Daardoor zal er steeds meer roet achterblijven in de motor, waardoor de olie niet meer goed bij alle te smeren onderdelen kan komen. Als gevolg daarvan zal de motor oververhit raken of zelfs vastlopen.

KAN IK ZELF HET OLIEFILTER VERVANGEN?

Het is mogelijk zelf het oliefilter te vervangen, maar wij adviseren het te laten doen door ervaren monteurs in een erkend autobedrijf. Het vervangen van een oliefilter gebeurt eigenlijk altijd in combinatie met het vervangen van de motorolie. Je moet dus rekening houden met het op verantwoorde wijze afvoeren van de gebruikte motorolie. Daarnaast is het erg belangrijk om het juiste oliefilter te monteren en de motor met de juiste motorolie af te vullen.

TIP!

Wil je toch zelf het oliefilter vervangen? Laat dan eerst de motor afkoelen, zodat je voorkomt dat je jezelf verbrandt aan een hete motor of motordeel.

WAT KOST HET VERVANGEN VAN EEN OLIEFILTER?

Het oliefilter en de motorolie worden bij Peugeot bij iedere onderhoudsbeurt vervangen en zit daarom opgenomen in de totale beurtprijs. Je betaalt dus geen aanvullend bedrag voor het oliefilter.

WIJ HELPEN JE GRAAG

Ben je niet zeker of het oliefilter vervangen moet worden of wil je meer informatie over het functioneren van het oliefilter?

Wij geven graag antwoord op deze vragen. In onze werkplaats in Cuijk laten wij graag zien wat je moet doen om het oliefilter te vervangen en leggen we graag uit wat de gevolgen zijn als die niet tijdig gebeurt.

Raadpleeg ook het instructieboekje van de auto voor meer informatie.

CONTACT OPNEMEN