Goed voorbereid op pad!

Voor u op weg gaat met een aanhanger is het goed om een aantal zaken te controleren. Het rijden met een aanhanger vraagt namelijk meer van een auto en zijn bestuurder, dus om uw eigen veiligheid, die van uw passagiers en medeweggebruikers te bewaken, is het belangrijk dat de regelgeving goed wordt opgevolgd.

De volgende zaken zijn van belang:

  • Beschikt u over het juiste rijbewijs?
  • Welk gewicht mag uw auto trekken?
  • Zijn uw auto en aanhanger in goede staat?

Benodigd rijbewijs

Het standaard autorijbewijs is een B-rijbewijs en dat is vanzelfsprekend minimaal nodig om überhaupt met een auto te mogen rijden.  Het rijbewijs B volstaat echter niet altijd indien u gaat rijden met een aanhanger of caravan.

Rijbewijs B

Als u rijbewijs B hebt, dan mag u rijden met een aanhanger tot maximaal 750 kg (leeggewicht + laadvermogen). Daarnaast mag het totale gewicht van de combinatie (auto + aanhanger) niet zwaarder zijn dan 3.500 kg. Is één van deze gewichten zwaarder dan het maximum, dan is rijbewijs BE noodzakelijk.

Rijbewijs BE

Het rijbewijs BE is geschikt om een aanhanger met lading te vervoeren van maximaal 3.500 kg. Wanneer dit rijbewijs voor 19 januari 2013 is behaald, zit er geen maximum aan het gewicht voor de aanhanger en lading.

Trekgewicht van de auto

Iedere auto heeft een maximum trekgewicht, bij een personenauto staat dit vermeld op de kentekencard*:

  • Techn. max. massa AHW geremd, in het geval een aanhangwagen geremd is.
  • Techn. max. massa AHW ongeremd, in het geval een aanhangwagen ongeremd is.

*Tot 6 april 1998 stonden de trekgegevens nog niet op het kentekenbewijs vermeld. Deze waren te vinden op het aanvullingsblad. Dit is een inlegvel dat afgegeven werd bij het kentekenbewijs. Als u nog geen vermelding hebt op uw kentekenbewijs of kentekencard, dan is dit aanvullingsblad nog steeds geldig.

Geremde aanhangwagen

Bij een aanhangwagen die geremd is, treedt de rem automatisch in werking als de aanhanger losraakt van het voertuig. De aanhanger remt door middel van een oplooprem mee wanneer de auto remt.

Bedrijfsauto

Bij een bedrijfsauto staat het gewicht op het conformiteitsbewijs vermeld dat bij de tenaamstelling van de bedrijfsauto wordt meegeleverd. Het trekgewicht staat weergegeven bij de punten “aanhangwagen autonoom geremd” en “aanhangwagen middenas geremd”.

Technische controle (Check-up)

Gaat u met de auto en caravan op vakantie of maakt u een langere autorit met uw aanhangwagen? Ons advies is om dan uw auto vooraf te controleren, onder andere de staat van de banden en de niveau’s van de vloeistoffen. Heeft u zelf geen tijd of onvoldoende kennis om uw auto goed te controleren? Laat dan één van de specialisten van Nabuurs deze controle uitvoeren. De Check-up houdt in dat wij uw auto controleren op maar liefst 29 cruciale punten, zodat u zorgeloos kunt rijden!

Vergeet ook uw aanhangwagen niet, ook deze kunnen wij voor u technisch controleren!

Afspraak maken

Wij helpen u graag!

Is de gegeven informatie in dit artikel niet geheel duidelijk? Wilt u weten welke technische controle er mogelijk is voor uw aanhangwagen? Of welke regels voor uw auto van toepassing zijn? Wij geven graag antwoord op uw vragen.

In onze werkplaats leveren wij al meer dan 55 jaar vakmanschap. Dat doen we met goed opgeleide monteurs, opgeleid en gecertificeerd door PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel). Vanzelfsprekend beschikken onze monteurs over speciale PSA testapparatuur en gereedschappen. Wij staan voor u klaar om voor u deze werkzaamheden uit te voeren!

Afspraak maken