Ook in Nederland is het anders sinds 2019

Voorheen was de belangrijkste aanduiding van benzine het octaangetal (klopvastheid van benzine). In Nederland was dit Euro 95 of Euro 98. Veel benzineauto’s kunnen rijden op Euro 95, maar sommige oudere of sportieve auto’s en motoren moeten brandstof met octaangetal 98 hebben. De meeste brandstoffen met octaangetal 98 hebben ook additieven toegevoegd die een gunstig effect hebben op verbruik en levensduur van de motor. Bij Shell is dit de V-Power Benzine.

Bio-ethanol

Sinds 2019 wordt brandstof aangeduid met een naam die de maximale hoeveelheid bijgemengde bio-ethanol weerspiegelt: E10 en E5. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie van suiker, maïs of tarwe. In E10 is maximaal tien procent ethanol bijgemengd, in E5 is dat maximaal vijf procent. Bij Shell wordt Euro 95 nu extra aangeduid met E10 en wordt V-Power (98) extra aangeduid met E5.

Geschikt voor E10?

Vrijwel alle benzine-auto’s zijn geschikt voor E10, bij een klein gedeelte (voornamelijk oudere auto’s) worden benzineleidingen aangetast. Bij twijfel kunt u dus het beste E5 tanken.

Controleer of uw auto geschikt is voor E10

Brandstoffen in het buitenland

Wanneer u in het buitenland gaat tanken, wordt u misschien verrast door de benamingen van de verschillende brandstoffen. In onderstaande tabel staat beschreven wat de namen van verschillende brandstoftypen in diverse Europese landen zijn:

Euro 95 (E10) Euro 98 (E5) Diesel LPG
Denemarken Blyfi 95 Blyfri 98 Diesel LPG
Duitsland Superbenzin / Super 95 Superplus 98 Diesel LPG / Autogas
Engeland Premium Unleaded Super (Plus) Unleaded Diesel
Frankrijk Sans Plomb 95 Super Sans Plomb 98 Gazole / Diesel GPL
Hongarije Szuper 95 Szuper 98 / 98 Oktan Diesel / Dizel
Italië Benzina Senza Piombo / Verde Benzina Super Senzo Piombo / Verde Plus Gasolio / (Carburante) Diesel GPL
Kroatië (Euro)Super 95 (Euro) Super Plus 98 Dizel / (Euro) Diesel LPG
Oostenrijk Super (bleifrei) Super Plus Diesel LPG
Spanje Gasolina Sin Plomo 95 Gasolina SSin Plomo 98 Gasoléo / (Aceite) Diesel
Tsjechië Natural 95 Nabural 98 Nafta / Mazot / Diesel LPG
Zwitserland Super Super Plus Diesel LPG / GPL

LPG en CNG

LPG en CNG zijn twee veelgebruikte afkortingen voor brandstof benamingen. LPG staat voor ‘Liquifled Petroleum Gas’  en CNG voor ‘Compressed Natural Gas’. CNG is een redelijk populaire brandstof voor auto’s in Duitsland en Italië, maar krijgt ook steeds meer populariteit in Nederland. LPG is een restproduct van olieraffinage en CNG is zuiver aardgas. LPG en CNG zijn dan ook twee totaal verschillende gassen die je absoluut niet met elkaar mag verwisselen. Wilt u CNG tanken in het buitenland? Controleer dan voor vertrek eerst waar u CNG-stations kunt vinden.

Verkeerde brandstof getankt, wat nu?

Het tanken van verkeerde brandstof kan aardig wat gevolgen hebben voor uw auto. Gaat u op vakantie met de auto? Controleer dan altijd eerst welke brandstof u in het buitenland moet tanken. Ondanks een goede voorbereidingen kan het natuurlijk altijd gebeuren dat u uzelf toch per ongeluk vergist. Komt u er al tijdens het tanken van uw auto achter dat u de verkeerde brandstof aan het tanken bent? Stop dan direct met tanken en start de auto niet! Schakel uw pechhulp in of vraag bij de kassa van het tankstation om hulp.

Alles over pechhulp

PSA CheckUp - €19,95

Gaat u met de auto op vakantie of maakt u een langere autoreis? Ons advies is om dan uw auto vooraf te controleren, onder andere de staat van de banden en de niveau’s van de vloeistoffen. Heeft u zelf geen tijd of onvoldoende kennis om uw auto goed te controleren? Laat dan één van de specialisten van Nabuurs een PSA CheckUp uitvoeren. De PSA CheckUp houdt in dat wij uw auto controleren op maar liefst 29 cruciale punten, zodat u zorgeloos op reis kunt!

De PSA CheckUp is gratis indien u in het bezit bent van een MyPeugeot-Card of MyCitroën-Card.

Afspraak maken