Welke leasevorm past bij mijn bedrijf?

Bent u van plan een auto te leasen, maar weet u niet welke leasevariant u moet kiezen? Twijfelt u of dat u de auto zult leasen of kopen? Welke leasevormen zijn er eigenlijk mogelijk? Wat past het beste bij de financiële positie van mijn bedrijf? Allemaal vragen die mogelijk in uw hoofd rondzingen. Dit terwijl u eigenlijk gewoon uw dagelijkse werk moet doen en dus niet al te veel zorgen moet hebben over de leasevorm van uw auto of wagenpark.

We kennen Operational lease, waar bijna alles in de prijs is opgenomen. Dan is er financial lease, hierbij wordt de auto gefinancierd. Dan is er shortlease, dat is een huurperiode van bijvoorbeeld een half jaar en dan is er nog Private lease, de auto wordt dan privé geleaset en ook zakelijk gebruikt.

Daarom helpen wij u graag met het beantwoorden van deze vragen en bij het kiezen van de oplossing die het beste past bij uw persoonlijke wensen!

Operational lease

Dit is de meest complete leasevorm tegen een vast maandbedrag. U hoeft dus zelf bijna niets meer te regelen! Bij full service operational lease staat het aantal leasetermijnen van tevoren vast. Bovendien is deze leasevorm gebaseerd op off Balance financiering. Zo wordt de verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen niet beïnvloed of verstoord. En heeft u ergens anders al diensten ondergebracht? Dan hoeft u die niet in het leasecontract op te nemen.

In het vaste maandbedrag van operational lease zit:

 • rente en afschrijving
 • onderhoud inclusief banden
 • reparatie
 • vervangend vervoer
 • houderschapsbelasting
 • allrisk verzekering met aanvullende inzittendenverzekering
 • 24-uurs pechhulp

Short lease

In het verlengde van verhuur is short lease de oplossing indien u tijdelijk extra auto’s nodig heeft. Bijvoorbeeld als u nieuwe medewerkers hebt die nog geen vaste aanstelling krijgen, of vanwege seizoensinvloeden van de bedrijfsvoering. Een short lease-overeenkomst duurt over het algemeen maximaal twaalf maanden, omdat de maandlasten van deze leasevorm duurder is dan full operational lease. Dit komt onder andere omdat de afschrijving van de auto in het eerste jaar het hoogst is. De voorwaarden van short lease komen verder overeen met full service operational lease. Wel kunt u de short lease-overeenkomst vaak omzetten in een leasecontract voor langere tijd. Bijvoorbeeld wanneer de medewerker een vaste aanstelling krijgt.

Financial lease

Is het geen probleem om de auto(‘s) zelf op de balans te hebben of kiest u bewust voor een eigen wagenpark, dan is financial lease een mooie oplossing. De nadruk bij financial lease ligt op het financieren van de investering. Vervolgens bent u zelf verantwoordelijk voor de aanschaf en het beheer van uw auto(’s). Momenteel heeft u bij aanschaf van een bedrijfswagen auto ook nog recht op investeringsaftrek. U betaalt dan over een gedeelte van de investering geen belasting.

Financial lease heeft de volgende voordelen:

 • U bent economisch eigenaar van uw auto.
 • U krijgt uw auto op maat tegen een aantrekkelijk rentetarief.
 • U bent vrij in het beheer van uw auto.
 • U hebt recht op terugvordering van de BTW.
 • U bent verzekerd van lage maandlasten als u gebruik maakt van een slottermijn.
 • U profiteert bij aanschaf van een bedrijfsauto van investeringsaftrek.

Private lease

Als je weinig zakelijke kilometers maakt en je het geen probleem vindt om de privéauto óók zakelijk te gebruiken kan private lease een oplossing voor je zijn. Bij private lease huur je als particulier een auto voor een vast bedrag per maand. Je sluit privé een contract af. De zakelijke kilometers kun je voor 19 cent per km aftrekken van de omzet. Hiervoor moet je een rittenregistratie bijhouden ter verantwoording aan de Belastingdienst.

Wij helpen u graag!

Onze mobiliteitsadviseurs geven graag advies over de leasevorm die bij u past.

Maak een afspraak