ZELF HET OLIEPEIL VAN UW AUTO CONTROLEREN

Wilt u motorische problemen aan uw auto voorkomen? Vergeet dan niet om regelmatig het oliepeil te controleren en indien nodig bij te vullen. Motorolie is belangrijk omdat dit zorgt voor inwendige smering tussen bewegende delen van de motor en koeling van de motor. Wanneer het oliepeil te laag is zullen de onderdelen heter worden en sneller slijten. De kans op problemen is dan veel groter. Het advies is daarom om maandelijks het oliepeil van uw auto te controleren. Een kleine moeite, maar het is een goede preventieve maatregel om de kans op grote schades te verkleinen. Het oliepeil van uw auto controleren kunt u als automobilist eenvoudig zelf. In dit blog vertellen we u er alles over.

HET OLIEPEIL CONTROLEREN, DOE HET ELKE MAAND

Zoals gezegd is het aan te raden om elke maand de olie in de auto te controleren. Door de olie te peilen in de auto voorkomt u dat u met een te laag oliepeil rondrijdt, wat grote gevolgen kan hebben. Mocht u echter al een tijdje geen controle van het oliepeil hebben uitgevoerd, dan zal het systeem in de auto u uiteindelijk informeren middels een controlesignaal in de vorm van een oliepeillampje op het dashboard. Wacht echter niet met olie peilen tot het lampje gaat branden, want dan is het vaak al te laat. Het lampje gaat namelijk pas branden als de druk al wegvalt. Mocht het lampje op het dashboard wel gaan branden, stop dan de auto op een veilige plek en vul de olie bij.

ZELF UW OLIE PEILEN IN DE AUTO

Het peilen van de motorolie kunt u eenvoudig zelf. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat:

  1. Om het oliepeil te controleren zet u de auto allereerst op een vlak stuk wegdek. Zo voorkomt u een verkeerde peiling vanwege schuine hellingen.
  2. Zorg ervoor dat de motor van de auto al zo’n 10 tot 15 minuten volledig uit staat, zodat alle olie onder in het carter staat.
  3. Ontgrendel de motorkap en kijk in het instructieboekje van de auto om te ontdekken waar het peilstok en het oliepeilpunt zich bevinden.
  4. Haal de oliepeilstok uit de motor en maak deze schoon met een doek.
  5. Duw de oliepeilstok nu terug in de peilbuis en haal hem er wederom uit. Het is nu mogelijk om het oliepeil af te lezen.
    – Op de oliepeilstok bevinden zich twee streepjes, namelijk een minimum en een maximum.
    – Oliepeil te laag? Wanneer het oliepeil zich onder het minimum streepje bevindt, dan is het zaak om olie bij te vullen via de olievuldop.
    – Wanneer het oliepeil zich tussen de twee streepjes in bevindt, dan is er niets aan de hand. Let op: ook te veel motorolie kan voor onherstelbare motorschade zorgen.
  6. Motorolie bijvullen kunt u eveneens eenvoudig zelf doen. Lees voor het bijvullen echter wel even het instructieboekje van de auto om te bepalen welk type olie je nodig hebt. Dit verschilt namelijk per motortype. Wanneer u de verkeerde motorolie gebruikt kan dit voor onherstelbare schade zorgen.
  7. Gebruik voor het bijvullen van de olie zonodig een trechtertje, zodat er geen olie gemorst wordt.
  8. Zet na het bijvullen de auto op contact. Het olielampje gaat nu branden. Start vervolgens de auto om te checken of dit uit gaat.

Wanneer u vaak de motorolie bij moet vullen, dan kan er sprake zijn van lekkage of te veel olieverbruik van de motor. Ga dan naar de garage om dit te laten controleren en zonodig het probleem te verhelpen. En mocht u onverhoopt zelf een keertje te veel olie bij hebben gevuld waardoor het oliepeil te hoog is, ga ook dan naar de garage om het te veel aan olie te laten verwijderen. Zo voorkomt u schade als gevolg van te veel motorolie.

OLIE LATEN PEILEN DOOR PROFESSIONALS?

In dit blog hebben we u op eenvoudige wijze uitgelegd hoe u zelf het oliepeil van uw auto kunt controleren. Uiteraard kunt u deze controle en het bijvullen ook uit laten voeren door Nabuurs. Wij helpen u graag en zorgen ervoor dat uw auto altijd beschikt over voldoende (motor)olie. Daarnaast zit het vervangen van de motorolie bij Nabuurs standaard in een onderhoudsbeurt. Kom gerust eens langs of neem contact met ons op, onze deskundige medewerkers staan voor u klaar!

CONTACT OPNEMEN