Wanneer en hoe vaak APK keuren?

Voor iedere autobezitter is het belangrijk om te weten óf en wanneer de auto APK goedgekeurd moet zijn. Als uw auto APK-plichtig is, dan mag u niet rijden zonder geldige APK. Doet u dat wel, dan krijgt u daarvoor een boete. Als u een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurde auto, dan loopt u het risico dat u niet verzekerd bent!

RDW Kentekencheck

Keuringsfrequentie

Om te kunnen bepalen wanneer uw auto gekeurd moet worden heeft de RDW een APK-keuringsschema gemaakt (zie rechts). We beperken ons in dit artikel tot personenauto’s met een ledig gewicht tot en met 3.500 kg en bedrijfsauto’s met een toegestane maximum massa tot en met 3.500 kg.

Eerder APK keuren

Wilt u niet op het allerlaatste moment uw APK-keuring regelen? Dat hoeft niet, want u kunt uw auto al vanaf 2 maanden vóór de APK-vervaldatum opnieuw laten keuren. De nieuwe APK-vervaldatum blijft dan hetzelfde, plus 1 of 2 jaar, afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden. U hoeft het voertuig de volgende keer dus niet 2 maanden eerder te keuren!

Schorsen

Het is mogelijk de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten, dit heet schorsen. Hiermee zet u ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop. Uw auto hoeft dan niet meer APK-goedgekeurd te zijn, maar mag ook niet meer rijden of geparkeerd staan op de openbare weg. Als de schorsing afloopt, dan moet u weer aan de APK-plicht voldoen.

 

APK Keurschema:

[bron: www.rdw.nl]

Vanaf 1 januari 2005 met brandstofsoort benzine, alcohol en/of elektriciteit

Volgens de frequentie (in jaren): 4-2-2-1

Het voertuig moet dan gekeurd worden voordat het voertuig 4 jaar geworden is en daarna voor de vervaldatum van vorige APK.

Vanaf 1 januari 2005 met brandstofsoort diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektriciteit)

Volgens de frequentie (in jaren): 3-1-1

Het voertuig moet dan gekeurd worden voordat het voertuig 3 jaar geworden is en daarna voor de vervaldatum van vorige APK.

Vóór 1 januari 2005, voertuig niet ouder dan 30 jaar, alle brandstofsoorten

Volgens de frequentie (in jaren): 3-1-1

Het voertuig moet dan gekeurd worden voordat het voertuig 3 jaar geworden is en daarna voor de vervaldatum van vorige APK.

Voertuig 30 jaar of ouder, alle brandstofsoorten

Volgens de frequentie (in jaren): 2-2-2

Bij de eerste volgende APK nadat het voertuig de leeftijd van 30 jaar of ouder heeft bereikt wordt de frequentie eens in de 2 jaar.

Voertuig 50 jaar of ouder, alle brandstofsoorten

Nadat het voertuig de leeftijd van 50 jaar heeft bereikt vervalt de APK plicht.

Herinnering voor APK-keuring

Wij ontzorgen onze klanten graag! Daarom sturen wij ruim voor de keuringsdatum (ongeveer 5 weken) een herinnering voor de APK keuring van uw auto. Wij sturen deze herinnering naar uw e-mailadres dat gekoppeld is aan uw auto(‘s). Om er zeker van te zijn dat u onze e-mail ontvangt, is het belangrijk om te controleren of uw gegevens goed in ons systeem staan. Controleer ook regelmatig uw spam (ongewenste e-mail).

Wat doet de RDW?

Ook de RDW stuurt u 6 weken voordat de APK op uw auto vervalt een brief om u te herinneren aan de APK-vervaldatum. Deze brief ontvangt u of per post of digitaal in uw berichtenbox. U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren. Ontvangt u de herinneringsbrief in uw berichtenbox, maar wilt u de brief toch liever op papier ontvangen? Dan kunt u dit bij de instellingen van uw berichtenbox op mijn.overheid.nl aangeven.

Contact opnemen

Wat houdt de APK-keuring in?

Tijdens de APK-keuring beoordeelt de APK-keurmeester de auto op drie aspecten: verkeersveiligheid, milieu en registratie:

  • Verkeersveiligheid: goed functionerende remmen, wielophanging, carrosserie, schokdempers, staat van de banden, verlichting en stuurinrichting.
  • Milieu: uitstoot van uitlaatgassen.
  • Registratie: kilometerstand, voertuigbewijs, identificatienummer en brandstof.

APK, hetzelfde als onderhoud?

Tijdens de APK-keuring worden geen wijzigingen aangebracht aan de auto. Er wordt geen onderhoud uitgevoerd , dus geen onderdelen gesmeerd, gereinigd of vervangen. Er worden alleen controles uitgevoerd, waardoor een momentopname van de staat van de auto wordt gemaakt. Het kan wel voorkomen dat als gevolg van de APK-keuring reparaties geadviseerd worden.

Alle controlepunten

Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd?

APK-Keurmeester

De keuring wordt uitgevoerd door een monteur die is gecertificeerd als APK-keurmeester. Deze monteur heeft daarvoor een speciale opleiding met examen gevolgd en moet om de twee jaar tijdens een herexamen bewijzen dat hij nog steeds beschikt over voldoende theoretische en praktische kennis om auto’s te keuren.

Speciale gereedschappen

Voor het meten van de profieldiepte van de banden, het meten van de uitlaatgassen, het meten van de remwerking en het controleren van de koplampafstelling zijn speciale gereedschappen aanwezig in de werkplaats. Deze gereedschappen worden jaarlijks gecontroleerd en opnieuw gecertificeerd.

APK Steekproef

De RDW controleert middels steekproeven of APK-keuringen goed worden uitgevoerd door de APK-keurmeester. Als een auto voor een steekproef is geselecteerd, bestaat de verplichting om hieraan deel te nemen. Er komt dan een speciale APK-controleur van de RDW naar het keuringsbedrijf. Deze is dan binnen 90 minuten aanwezig en zal de auto volledig opnieuw keuren. Er worden jaarlijks meer dan 200.000 steekproeven uitgevoerd door de RDW.

APK goedkeur of afkeur?

Keuringsrapport

Als uw auto voor de APK is gekeurd, ontvangt u een APK-keuringsrapport. Dit krijgt u zowel bij goedkeuring als bij afkeuring van de auto. Is de auto goedgekeurd, dan is het keuringsrapport geldig tot de vervaldatum (dus niet tot en met). Op het keuringsrapport geeft de APK-keurmeester de reparatie-, afkeur-, en adviespunten aan. Adviespunten zijn gebreken die nú nog niet tot een afkeuring leiden, maar die u wel binnenkort moet vervangen of repareren. Zorg dat u het keuringsrapport altijd krijgt. U hebt dit onder meer nodig als u tegen het resultaat van de keuring in beroep wilt gaan. Soms heeft u het ook nodig als u met uw auto in het buitenland rijdt.

Afgekeurd

Als uw auto is afgekeurd, staan er afkeurpunten op het rapport. Veel mensen laten hun auto eerder keuren dan de datum waarop de APK verloopt. Als dan blijkt dat de auto niet door de keuring komt, moet de keurmeester de afkeur melden bij de RDW. Dit zijn de keurmeester en het keuringsstation verplicht. Als de datum van de voorgaande APK nog niet is verlopen, dan voldoet u gewoon nog aan de APK-verplichting. U krijgt dan dus geen boete voor het niet voldoen aan de APK-plicht.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan een succesvolle APK-keuring van uw auto. Want ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Enkele belangrijke tips zijn:

  1. Zorg ervoor dat uw auto tijdig en kwalitatief goed onderhouden wordt.
  2. Maak tijdig uw afspraak voor de APK-keuring, wacht niet tot het laatste moment.
  3. Combineer eventueel de APK-keuring met een onderhoudsbeurt.
  4. Geeft aanwezige problemen en/of storingen al door bij het maken van de afspraak

Zelf controleren?

Het APK keuren van een auto moet gebeuren door een erkende keurmeester. Dat kunt u dus niet zelf! Natuurlijk kunt u zelf wel een aantal voorbereidingen visuele controles vooraf zelf doen:

  1. Wat is de staat van de banden?
  2. Werkt de ruitensproeier en de ruitenwisser?
  3. Werkt de verlichting van de auto goed?
  4. Zitten er breuken of is er verwering op de spiegels aanwezig?
  5. Is er een brandstofdop aanwezig?

APK bij Nabuurs

Omdat wij vele jaren servicedealer zijn van Peugeot en Citroën, zijn wij de ideale partij om deze merken te keuren. Onze professionele monteurs zijn goed opgeleid en beschikken over de juiste speciale gereedschappen. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij natuurlijk ook alle andere merken keuren. U bent dus van harte welkom bij Nabuurs!

Scherpe prijs

Voor het geld hoeft u het overigens niet te laten, want het APK-tarief bij Nabuurs is altijd één van de scherpste in het Land van Cuijk. Wilt u het actuele APK-tarief bekijken, klik dan op onderstaande knop “APK bij Nabuurs”.

Tip:

Een APK is een uitgebreide controle maar zeker geen onderhoudsbeurt. Daarom adviseren wij de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. U bespaart daarmee kosten en moeite omdat u onze werkplaats slechts één keer bezoekt.

Afspraak makenAPK bij Nabuurs

Wij helpen u graag!

Bent u niet zeker of uw auto APK gekeurd moet worden? Of wilt u meer weten over de combinatie van de APK met onderhoud? Wij geven graag antwoord op uw vragen.

In onze werkplaats leveren wij al meer dan 55 jaar vakmanschap. Dat doen we met goed opgeleide monteurs, opgeleid en gecertificeerd door PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel). Vanzelfsprekend beschikken onze monteurs over speciale PSA testapparatuur en gereedschappen. Wij staan voor u klaar om voor u deze werkzaamheden uit te voeren!

Afspraak maken