1. ZORG VOOR HET JUISTE RIJBEWIJS

Niet iedereen mag zondermeer elke aanhanger vervoeren. Het hangt af van je rijbewijs wat het maximum gewicht is dat je mag trekken met je auto. Met het reguliere rijbewijs B is de maximale toegestane massa 750 kg, dit is inclusief de lading. Voorwaarde is wel dat die 750 kg samen met het gewicht van de auto niet boven de 3.500 kg uitkomen. Met rijbewijs B+ mag de caravan of vouwwagen, lading en auto maximaal 4.250 kg wegen. Een rijbewijs BE is geschikt om maximaal 3.500 kg te trekken. Lees meer over de wet- en regelgeving rondom dit onderwerp in ons artikel ‘Welk gewicht mag mijn auto trekken?’.

2. HET MAXIMALE TREKGEWICHT

Voor iedere auto staat ook een maximum trekgewicht, dit geldt voor de complete lading, dus caravan of vouwwagen mét inhoud. Dit maximum staat vanaf 16 april 1998 vermeld op de kentekencard van de auto. Voor die tijd stond het op het aanvullingsblad dat je bij het kentekenbewijs kreeg. Wil je meer weten over het trekgewicht van een auto, lees hier verder.

3. VEILIGE TREKHAAK

Trekhaken moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Dat is logisch gezien de zware taak die zij hebben. Om er zeker van te zijn dat de trekhaak volstaat, krijgen ze een typekeuring, deze is terug te vinden op het typeplaatje van de trekhaak. Een trekhaak met stabilisatorkoppeling, deze kan los aangeschaft worden, geeft de caravan of vouwwagen minder speling, dus maakt de kans op slingeren kleiner.

4. ACHTERUITKIJKSPIEGELS

De wet schrijft voor dat de buitenspiegels breder moeten zijn dan de caravan, anders zie je niet voldoende wat er achter je op de weg gebeurt. Er zijn speciale opzetspiegels te verkrijgen, deze zijn snel te monteren op de auto, zonder gebruik van schroeven. Deze opzetspiegels zijn te vinden bij een caravanhandel of tweedehands verkrijgbaar via een veilingsite.

5. KENTEKENPLAAT BEVESTIGEN

Caravans en vouwwagens tot 750 kilo dragen hetzelfde kenteken als de auto. Als het gewicht boven de 750 kilo uitkomt, dan moet de caravan een eigen kenteken hebben. Moet je het kenteken van de auto gebruiken, zorg dan voor een witte kentekenplaat.

6. VERKEERSVERLICHTING

Controleer de verlichting altijd ruim voordat je op vakantie gaat. Als de verkeersverlichting van de caravan of vouwwagen het niet doet dan kan het zijn dat er enkel een lampje vervangen moet worden. In een slechter geval is er iets mis met de bedrading of met de stekker. Ga veilig op weg en voorkom boetes.

7. MAXIMUM SNELHEDEN

Ieder land heeft zijn eigen regels wat betreft de snelheden. Bekijk voor vertrek wat de richtlijnen zijn in de landen waar je doorheen rijdt en naartoe gaat. Let in het land zelf goed op de verkeersborden die aangeven wat het maximum is.

8. DE CARAVAN OF VOUWWAGEN BELADEN

Het inpakken van de caravan of vouwwagen is een precies werkje. Een juiste gewichtsverdeling van de bagage draagt bij aan de stabiliteit. Over het algemeen geldt dat je zo dicht mogelijk bij de as wilt beladen, dus zware spullen onderin, in het midden. Meer informatie vind je in het artikel ‘Caravan veilig beladen’.

9. LAAT EEN VAKANTIECHECK VOOR JE AUTO UITVOEREN

Door een vakantiecheck uit te laten voeren door Nabuurs kun je de kans op pech aan je auto verkleinen. Tijdens een vakantiecheck worden belangrijke aspecten zoals de vloeistoffen, banden en verlichting nog even extra gecheckt. Maak nu eenvoudig een afspraak voor een vakantiecheck op onze website.