Hoe ontstaan beslagen ruiten?

Het beslaan van de autoruiten wordt veroorzaakt door condens. Condens is vocht (hele kleine druppeltjes) dat op de ramen gaat zitten. Dit gebeurt wanneer warme vochtige lucht in de auto in contact komt met de koude autoruiten. Maar wat veroorzaakt nu die warme, vochtige lucht? De adem van inzittenden is een belangrijke factor. U heeft vast al weleens gemerkt dat de autoruiten eerder beslaan als u met meerdere personen in de auto zit. Ook natte kleding, schoenen of paraplu’s veroorzaken vocht. In de herfst en winter zijn de buitentemperaturen lager en daarmee ook de temperatuur van de autoruiten. In de koudere seizoenen is er dus eerder sprake van beslagen ruiten.

Ruiten beslagen, wat nu?

Beslagen autoruiten belemmeren het zicht voor de bestuurder en zijn dus niet wenselijk. Met de volgende tips krijgt u weer snel goed zicht op de weg:

Gebruik de airconditioning

Schakel de airco in en zet de temperatuur hoog, bijvoorbeeld 21 graden. Schakel het systeem dusdanig in dat de droge verwarmde lucht via de roosters naar de beslagen ruiten stromen.

Geen airco, gebruik warme lucht

Bij het ontbreken van airconditioning, doet de warme lucht uit de verwarming ook zijn werk. Het duurt alleen iets langer voordat de luchtstroom zijn werk goed doet. Zorg dat de blazers allemaal open staan en dat de blazers op de voorruit staan ingesteld.

Droog de ruiten handmatig

Gebruik een doek die goed vocht opneemt, of een zeem, om de ruiten droog te wrijven. Bij voorkeur deze doek niet in de auto bewaren, het vocht zal dan weer verdampen en opnieuw voor beslagen autoruiten zorgen

Hoe voorkomt u beslagen ruiten?

Het is natuurlijk helemaal prettig als u direct kunt vertrekken zonder beslagen ruiten. Dit kan met de juiste voorzorgsmaatregelen:

 • Gebruik regelmatig uw airco, bij voorkeur in de ‘auto’ stand. De airco ontdoet het interieur namelijk van vocht.
 • Zorg ervoor dat de autoruiten niet vettig zijn.
 • Parkeer de auto binnen, zodat de kans op vocht in de auto lager is.
 • Zorg dat de luchttoevoer naar de voorruit vrij is van bladeren. Deze luchttoevoer zit in de motorruimte.
 • Bewaar geen natte spullen in de auto, zoals een natte paraplu, een vergeten bekertje koffie, natte schoenen, enz. Al het vocht gaat uiteindelijk op de autoruiten zitten.
 • Het is mogelijk dat er een lek zit in de kachelradiateur. Blijft u veel last van vocht in de auto houden, laat dit dan controleren.
 • Plaats een auto-ontvochtiger, ook bekend als vochtvreter, in de auto. Het kussentje in de plastic korf neemt tot wel bijna een halve liter vocht op. Vervang de auto-ontvochtiger als deze verzadigd is.

Hoe werkt de airco van uw auto?

Zoals u leest speelt het aircosysteem een belangrijke rol bij het voorkomen van beslagen ruiten.  Wilt u meer weten over de werking van het aircosysteem van uw auto? In ons kenniscentrum hebben wij ook een artikel geschreven over het aircosysteem. Daarbij worden de volgende vragen beantwoord:

 • Hoe werkt het aircosysteem?
 • Hoe kunt u de airco het beste gebruiken?
 • Heeft het aircosysteem onderhoud nodig?
Lees artikel

Hoe houdt u uw ruiten schoon?

Buitenzijde

De buitenkant van de autoruiten vangt natuurlijk continue stof en vuil, denk bijvoorbeeld aan:

 • Insecten en vogelpoep
 • Uitlaatgassen van andere weggebruikers
 • Viezigheid in het regenwater
 • Bladeren en bloesem van bomen

Een autoruit wordt dus behoorlijk blootgesteld aan vervuiling. Uw voorruit kunt u het beste schoonhouden met goede ruitenwisserbladen en goede ruitensproeiervloeistof. De ruitensproeiervloeistof is speciaal gemaakt voor de genoemde vuiligheid en tast geen rubbers e.d. aan. Gebruik voor het schoonmaken van de overige ruiten altijd een zachte schone doek die geen pluisjes achterlaat. Met wat verdund afwasmiddel krijg je de autoruiten vetvrij en schoon. Mocht het wat hardnekkiger zijn, dan kunt u gebruik maken van een extra scheutje citroenzuur of een reiniger op alcohol basis. Gebruik nooit ammoniak, want dit tast de rubbers aan. Er zijn ook speciale autoruitenreinigers op de markt, deze kunt u natuurlijk ook gebruiken.

Binnenzijde

Het is ook belangrijk om de autoruiten vanuit de binnenzijde regelmatig te reinigen. Aan de binnenzijde worden de ruiten gedurende de tijd vooral vettig, waardoor deze sneller zullen beslaan. Zorg ervoor dat u bij het reinigen van de ruiten aan de binnenzijde niet een te agressief middel gebruikt. Zo voorkomt u aantasting van de materialen die in het interieur zijn toegepast. Reguliere glasreinigers kunnen strepen nalaten, als de zon fel schijnt en laag staat kan dit het zicht behoorlijk belemmeren. Gebruik daarom wat afwasmiddel en een pluisvrije zachte doek.

Wij helpen u graag!

Heeft u regelmatig beslagen ruiten en bieden de bovenstaande suggesties geen oplossing? Moet u daarvoor naar de werkplaats? En zo ja, hoeveel kost u dat? Of wilt u misschien meer weten over de mogelijkheden die wij bieden voor het reinigen van uw auto(ruiten)? Wij helpen u graag!

Mocht u meer informatie willen of een afspraak willen maken voor onderhoud of reparatie aan het aircosysteem? Dat kan, wij voorzien u graag van nog meer informatie en een passend advies!

In onze werkplaats leveren wij al meer dan 55 jaar vakmanschap. Dat doen we met goed opgeleide monteurs, opgeleid en gecertificeerd door PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel). Vanzelfsprekend beschikken onze monteurs over speciale PSA testapparatuur en gereedschappen. Wij staan voor u klaar om voor u deze werkzaamheden uit te voeren!

ContactAfspraak maken