Wat houdt Private lease in?

Allereerst is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over de betekenis van leasen. Leasen betekent letterlijk het huren op lange termijn van vooral duurzame middelen zoals machines en auto’s. Dit wordt in de zakelijke dienstverlening al vele jaren toegepast, maar de laatste jaren zien we een enorme toename van leaseconstructies gericht op particulieren. Private lease is daarvan een voorbeeld, waarbij u als particulier tegen een vast maandbedrag een nieuwe auto kan rijden zonder deze daadwerkelijk aan te schaffen. In feite huurt u de auto voor een langere periode, waarvan u de duur zelf kunt bepalen. Meestal varieert dit tussen de 12 en 48 maanden.

Wel of niet kiezen voor private lease?

Of private lease voor u interessant is moet u op basis van de bovenstaande plus- en minpunten natuurlijk zelf uitmaken. De meningen zijn verdeeld of het nu goedkoper is of niet. Natuurlijk verschilt dit enorm per model auto en per individuele situatie. Houdt u van gemak, heeft u geen zin of geduld om te sparen en wilt u elke paar jaar in een nieuwe auto rijden? Dan is private lease een interessante optie. Wilt u liever niet ergens aan vast zitten en hecht u er waarde aan dat de auto uw eigendom is? Dan kunt u beter zelf een auto kopen.

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!

Neem contact op

Het maandbedrag

Het maandbedrag is inclusief de meeste kosten die bij een auto komen kijken, zoals:

 • Rente- en afschrijvingskosten
 • Motorrijtuigbelasting
 • Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage
 • Reparatie en onderhoud
 • Allriskverzekering
 • Schadeherstel en glasreparatie
 • Pechhulp

Gebruikskosten zoals brandstof, schoonmaken en verkeersboetes vallen vanzelfsprekend niet onder het vaste maandbedrag. Overigens is er geen sprake van fiscale bijtelling zoals bij zakelijk leasen. Na afloop van het contract levert u de auto weer in en kunt u eventueel weer kiezen voor een nieuw contract met bijbehorende nieuwe auto.

Wat zijn de extra opties bij private lease?

Een aantal belangrijke opties die mogelijk in de leaseprijs zijn inbegrepen of die u extra kunt afsluiten zijn:

 • Schade inzittendenverzekering (of de minder gunstige ongevallen inzittendenverzekering)
 • Overlijdensrisicoverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Pechhulp in het buitenland
 • Vervangende auto in binnen- en buitenland
 • Winterbanden

Pechhulp in het buitenland is aan te raden als u met uw lease auto op vakantie wilt naar het buitenland. U kunt dergelijke opties vaak afzonderlijk afsluiten.

Wat zijn de voordelen van private lease?

 1. U betaalt een vast maandbedrag. Dus wordt u niet geconfronteerd met extra kosten als er reparaties of onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden. U weet dus exact waar u iedere maand aan toe bent.
 2. Betalingen rondom onderhoud en schades worden rechtstreeks afgestemd met de leasemaatschappij of verzekering (bij schade), u hebt dus minder rompslomp hiermee.
 3. U kunt zonder spaargeld toch in een nieuwe auto rijden. U hebt voldoende aan een vast inkomen dat toereikend is voor de auto naar keuze. Daarbij bent u niet in één keer een groot bedrag kwijt van uw spaargeld als gevolg van de investering in een nieuwe auto.
 4. Er is geen verplichting tot aanbetaling of slotsom. Hiermee doet u dus ook geen beroep op uw spaargeld.
 5. Na afloop van de leaseperiode levert u de auto gewoon in. U hebt dus helemaal geen gedoe met het vaststellen en onderhandelen over de juiste inruilwaarde en/of het verkopen van uw auto.
 6. U hebt geen bonus/malus opbouw met uw autoverzekering, het rijden van een schade heeft dus geen directe gevolgen op uw verzekeringspolis.

Wat zijn de nadelen van private lease?

 1. U gaat een financiële verplichting aan voor meerdere jaren. Het maandbedrag moet meestal over de gehele periode betaald worden en als u daar niet meer toe in staat bent, moet er een afkoopsom betaald worden. Dit verschilt per contract.
 2. Er wordt een toetsing en registratie gedaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daar staat privé lease omschreven als een ‘aflopende kredietovereenkomst’. Hoewel private lease op zichzelf niet wordt gezien als een lening, gaat u wel een financiële verplichting aan.
 3. U moet van te voren bepalen hoeveel kilometers je gaat rijden. Als hiervan wordt afgeweken zullen er correcties plaatsvinden. Meestal moet er dan per kilometer betaald worden. Als u dus meer kilometers rijdt en u hebt dit te laat in de gaten, kunnen die kosten aardig oplopen.
 4. U bent geen eigenaar van de auto, waardoor het uitlenen ervan lastig is. Het is wel toegestaan om de auto door andere gezinsleden te laten besturen.
 5. Geen opbouw van schadevrije jaren bij de verzekering, al kunt u wel een leaseverklaring (1 jaar geldig) opvragen na afloop van de contractperiode. Hierin staat alleen het aantal schades vermeld. Verzekeraars zetten dit document naar eigen inzicht om in een x-aantal schadevrije jaren.