HOEVEEL KILOGRAM MAG MIJN AUTO TREKKEN?

Hoeveel kilogram mag mijn auto trekken? Een vraagstuk dat in diverse situaties op kan spelen. Wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat met een caravan of gaat overhuizen met een aanhanger is het wel handig om te weten hoeveel kilogram je auto eigenlijk mag trekken. Belaad je de auto namelijk met te veel kilo’s dan heb je kans op een fikse boete en dat wil je natuurlijk voorkomen!

HOEVEEL KILOGRAM MAG IK ALS AUTOMOBILIST TREKKEN MET MIJN AUTO?

De letters APK staan voor ‘Algemene Periodieke Keuring’. De APK-keuring is in Europa wettelijk verplicht. In Nederland moeten auto’s die op diesel of lpg rijden en ouder zijn dan drie jaar verplicht gekeurd worden. Bij benzine auto’s is een APK verplicht na vier jaar. Tijdens de APK keuring wordt een auto gecontroleerd op tal van factoren die van invloed zijn op de verkeersveiligheid en het milieu. Daarnaast controleert de keurmeester de registratie van de auto. De keurmeester is iemand die officieel bevoegd is om APK-controles voor een door de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) erkend APK-bedrijf, zoals Nabuurs, uit te voeren. Om te beginnen mag je als automobilist niet zomaar met iedere aanhanger of caravan rondrijden. Wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs B dan mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht plus laadvermogen) of juist een aanhanger trekken van 750 kilo als de auto en aanhanger samen niet meer wegen dan 3.500 kilo (lege gewicht plus laadvermogen). Wanneer je een aanhanger of caravan trekt die meer weegt, dan heb je een speciaal BE of B+ rijbewijs nodig. Welk rijbewijs je exact nodig hebt is afhankelijk van het voertuig waarvoor je een rijbewijs nodig hebt en de maximale toegestane massa.

HOEVEEL KILOGRAM MAG MIJN AUTO TREKKEN?

Wanneer je in het bezit bent van het juiste rijbewijs dan is er nog een andere factor die een rol speelt bij het beantwoorden van de vraag: hoeveel kilogram mag mijn auto trekken? Namelijk het wettelijke maximale trekgewicht van je auto. Dit maximale gewicht is te vinden op het kenteken van je auto en is tevens te raadplegen via de RDW. De toegestane maximale massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Hoe dat precies werkt leggen we je uit aan de hand van onderstaand rekenvoorbeeld:

  • Een aanhanger heeft een toegestane maximale massa van 550 kilo
  • De aanhanger zelf weegt 100 kilo weegt (lege gewicht)
  • Dit houdt in dat er nog 450 kilo aan lading vervoerd mag worden

GEREMD OF ONGEREMD GEWICHT, HOEVEEL KILOGRAM MAG MIJN AUTO TREKKEN?

In de kentekenpapieren van de auto wordt altijd onderscheid gemaakt tussen de trekkracht van de maximale massa ongeremd en de trekkracht van de maximale massa geremd. Bij de meeste auto’s is het zo dat deze bij ongeremde aanhangwagens een veel lagere maximale massa mogen trekken dan met geremde aanhangwagens. In de praktijk is het echter zo dat ruim 90% van de aanhangers tegenwoordig geremd is en ook alle caravans zijn geremde caravans.

HET TREKGEWICHT VAN DE AUTO, VRAAG HET NA!

Wanneer je er niet zeker over bent wat het maximale trekgewicht is dat jouw auto mag trekken, dan kun je daar het kenteken op na slaan. Mocht je er niet uitkomen of graag meer informatie willen over hoeveel kilogram jouw auto mag trekken, dan adviseren wij je om contact op te nemen met Nabuurs. In onze vestiging in Cuijk staan onze deskundige medewerkers je graag te woord. Zo zorgen we er samen voor dat je veilig, en volgens de regels, de weg op gaat!

CONTACT OPNEMEN