UW HUISDIER MEE OP EEN AUTOVAKANTIE

Vakantie is de tijd om even helemaal tot uzelf te komen, met uw partner, gezin of andere geliefden. De rust om lang te tafelen, te luieren en spelletjes te doen is heerlijk. En voor de afwisseling nieuwe plekken ontdekken en de natuur in. Maar als u een tijd van huis bent, gaat u het liefst helemaal compleet weg, met uw huisdier. Zo hoeven jullie elkaar niet te missen. Lees hier waar u allemaal rekening mee moet houden als u uw huisdier mee wilt nemen op een autovakantie.

WELKE HUISDIEREN HOUDEN VAN EEN AUTORIT?

In de praktijk zijn er maar weinig dieren die u een plezier doet met een vakantie. Veel dieren zijn erg stressgevoelig en houden niet van reizen en een nieuwe omgeving. Kiest u er toch voor om bijvoorbeeld een kat of konijn mee te nemen, zorg dan dat u het beestje langzaam laat wennen aan een autorit. Ga ruim van te voren eerst korte stukjes en dan steeds langere stukjes met hem rijden. Houd er rekening mee dat ze ook echt wagenziek kunnen worden. Zorg dus altijd voor voldoende frisse lucht. Over het algemeen vinden honden het wel gezellig om mee te rijden in de auto. Er zijn honden die zelfs niets liever doen. Maar let ook bij honden altijd op het gedrag van het dier. Wordt hij heel mat of juist onrustig, dan is de kans groot dat hij zich niet prettig voelt.

REGELGEVING VOOR HONDEN IN DE AUTO

Voor de veiligheid van hond, de bestuurder en andere passagiers, is het goed om een reisbench, een hondenrek of een hondentuigje te gebruiken. Nederland heeft hier geen regels in, maar veel landen om eens heen hebben dat wel. In Duitsland moet de hond met een speciale veiligheidsgordel vastzitten. Dit tuigje voorkomt dat de hond bij hard remmen of een botsing naar voren vliegt. In Italië mag een hond zonder bench worden vervoerd, maar zodra er twee of meer honden in de auto zitten, is de reisbench wél verplicht. U bent in vele Europese landen, en ook in Nederland, zelf verplicht om voor een veilige situatie in de auto te zorgen. Losse lading en dus ook huisdieren die niet vastzitten, kunnen voor gevaar en letsel zorgen. En daar wordt u als bestuurder voor aansprakelijk gesteld.

HUISDIEREN IN HET BUITENLAND

Informeer ruim voordat u op vakantie gaat naar de regels in het land van bestemming en de adviezen van de dierenarts. Moet uw huisdier misschien worden ingeënt? Gelden er andere richtlijnen ten aanzien van het aanlijnen of uitlaten van dieren? Laat u niet verrassen en zorg ervoor dat een vakantie met uw huisdier de vakantie leuker maakt en niet ingewikkelder.