Luchtfilter vervangen, Waarom? | Nabuurs

  • Luchtfilter vervangen, Waarom?

    Je hebt het vast eens zien staan dat bij een onderhoudsbeurt het luchtfilter is vervangen. Maar wat doet het luchtfilter eigenijk? En waarom moet deze tijdig vervangen worden? We willen je hierover graag meer informatie geven.

‹ Terug naar overzicht

Welkom bij de werkplaats van Nabuurs

Bij welke vestiging wilt u graag een afspraak maken?
Welke datum heeft uw voorkeur?
Op welk tijdstip wilt u uw auto brengen?
Welke onderhoudswerkzaamheden dienen
volgens u uitgevoerd te worden?

VerderAnnuleren

Welkom bij de werkplaats van Nabuurs

Welke aanvullende onderhoudswerkzaamheden dienen volgens u uitgevoerd te worden?
Toelichting
Welke mobiliteitsoplossing wenst u?

Welk tijdstip wilt u uw auto weer beschikbaar
hebben?
Op welke datum wilt u de auto ophalen?

TerugVerderAnnuleren

Welkom bij de werkplaats van Nabuurs

Om de afspraak goed te kunnen verwerken vragen we u de onderstaande gegevens in te vullen:
Bedrijfsnaam

Dhr. Mevr.
Naam

Telefoonnummer

Email

Kenteken

Kilometerstand(ongeveer)

We nemen uw aanvraag zo snel mogelijk in
behandeling en zullen de afspraak altijd per
e-mail bevestigen. De afspraak is daarna
definitief.TerugAnnuleren

Waarom het luchtfilter vervangen?

Je hebt het vast eens gezien op factuur van de onderhoudsbeurt: luchtfilter vervangen. Maar waarom vervangt men dit eigenlijk? We willen je graag meer informatie hierover geven. Wat doet het luchtfilter? Waarom moet deze vervangen worden? Is er een probleem als dit niet op tijd vervangen wordt? Allemaal vragen waarop we antwoord geven.

Waarvoor heeft een auto lucht nodig?

Voordat wordt ingegaan op de functie van het luchtfilter leggen we eerst uit waarvoor een auto überhaupt lucht nodig heeft. De motor van de auto genereert energie om de auto aan te drijven, oftewel te laten rijden. In de motor wordt daarvoor een verbranding gecreëerd van een mengsel van brandstof en zuurstof. De zuurstof wordt uit de buitenlucht gehaald. De verbranding gaat gepaard met hoge druk en temperatuur, welke uiteindelijk resulteren in een veelvoud van inwendige explosies. De krachten die hierbij vrijkomen worden door de verschillende componenten van de auto omgezet in een draaiende bewegingen, waardoor de auto in beweging komt. Kortom: er is dus voldoende verse lucht dus nodig om zo veel mogelijk energie vrij te krijgen om de auto te laten rijden.

Wat doet een luchtfilter?

De primaire functie van het luchtfilter is het zuiveren van de aangezogen lucht voordat deze binnenstroomt in de motor. Ongewenste stoffen blijven hierbij achter in het luchtfilter, waardoor deze niet in de motor terecht komen. Deze ongewenste stoffen kunnen bestaan uit pollen, bacteriën en kleine stofdeeltjes. Een luchtfilter is verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Zo zit er in elk type model auto over het algemeen een ander type luchtfilter.

Wanneer een luchtfilter vervangen?

Iedereen kan zich wel voorstellen dat na verloop van tijd het luchtfilter steeds meer zal dichtslippen met vuiligheid. Als gevolg daarvan zal er minder lucht en vooral minder schone lucht naar de motor gevoerd worden. Hierdoor krijgt de motor minder zuurstof binnen en zal de motor mogelijk slechter gaan lopen. Als het luchtfilter ernstig vervuild is of zelfs verstopt raakt, zal dat veel meer van invloed zijn op de verbranding. Hierdoor kan de motor zelfs onregelmatig kan gaan lopen en zal het brandstofverbruik toenemen. Het tijdig vervangen van een luchtfilter is dus cruciaal voor het goed functioneren van de motor en besparen van brandstof!

Kan ik zelf het luchtfilter vervangen?

Het is mogelijk zelf het luchtfilter te vervangen, maar wij adviseren het te laten doen door ervaren monteurs in een erkend autobedrijf. Het vervangen van een luchtfilter gebeurt eigenlijk altijd in combinatie met het vervangen van de andere filters en een onderhoudsbeurt. Daarnaast is het erg belangrijk om het luchtfilter op de juiste wijze te monteren. Afhankelijk van het type auto of motor kan het vervangen van een luchtfilter complexer zijn.


Tip!
Wil je toch zelf het luchtfilter vervangen? Laat dan eerst de motor afkoelen, zodat je voorkomt dat je jezelf verbrandt aan een hete motor of motordeel.


Wat kost het vervangen van een luchtfilter?

Het luchtfilter wordt bij de meeste Peugeots niet bij iedere onderhoudsbeurt vervangen en zit daarom niet opgenomen in de beurtprijs. Je betaalt wel een vaste pakketprijs voor het vervangen van het filter in combinatie met het onderdeel. Zodoende weet je vooraf exact wat je hiervoor moet betalen. Bij Peugeot varieert dit momenteel tussen €45,- en €75,- en verschilt dus per type Peugeot.

Wij helpen je graag!


Ben je niet zeker of het luchtfilter vervangen moet worden of wil je meer informatie over de functie hiervan? Wij geven graag antwoord op deze vragen.

In onze werkplaats in Cuijk laten wij graag zien wat je moet doen om het luchtfilter te vervangen en leggen we graag uit wat de gevolgen zijn als die niet tijdig gebeurt.

Raadpleeg ook het instructieboekje van de auto voor meer informatie.
Contact opnemen Afspraak maken


Download dit artikel ‹ Terug naar overzicht